U trendu

HR u dva slučaja povredila prava vlasnika stanova

ZAGREB – Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) objavio je dve presude kojima je utvrdio da je Hrvatska povredila prava na mirno uživanje vlasništva vlasnicima stanova u kojima žive zaštićeni stanari, a u jednoj od presuda dosuđena je i odšteta od preko 100.000 evra.

Podnositelji su pred hrvatskim sudovima pokrenuli građanske postupke tražeći iseljenje zaštićenih stanara iz njihovih stanova u Splitu i Zagrebu, a hrvatski sudovi njihove su tužbe odbili, saopšteno je iz Kancelarije hrvatske predstavnice pred sudom u Strazburu.

Evropski sud ponovio je da povreda Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda proizlazi iz samog hrvatskog zakonodavstva, kao što je to već utvrdio u više presuda u odnosu na Hrvatsku.

Podnosioci stoga nisu mogli efikasno da pobiju visinu zaštićene najamnine pred hrvatskim sudovima ili da vrate u posed svoje stanove.

Sud u Strazburu je primetio da su hrvatski sudovi razvili praksu da vlasnici stanova mogu da traže isplatu razlike između visine tržišne i zaštićene najamnine u građanskim postupcima pred hrvatskim sudovima. Međutim, nova sudska praksa ustalila se tek nakon što su podnosioci podneli zahtev Evropskom sudu pa im nije koristila.

Stoga je vlasnicima stana u Splitu, koji su tražili naknadu materijalne štete, Evropski sud zajednički dosudio 106.200 evra na ime razlike između zaštićene i odgovarajuće najamnine, kao i 13.340 evra naknade nematerijalne štete i troškova postupka.

Vlasnici stana u Zagrebu dosuđena je naknada za nematerijalnu štetu od 5.000 evra, a obe presude su konačne, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.