U trendu

HR: Zagrebčanka pronađena u kampu u Siriji

ZAGREB – Zagrepčanka Dora Bilić (32), koja je još pre sedam godina pobegla sa džihadistima u Siriju, živi u kampu Al-Hol u toj zemlji zajedno sa ćerkom starom između pet i šest godina.

„Dora i moja sestra nisu u istim kampovima u Siriji, ali redovno komuniciraju. Sestra mi je i prenela informaciju da je Dora u Al-Holu. Upoznale su se u Raki, gde su im porodice živele u blizini“, rekla je Slobodnoj Dalmaciji sestra jedne bosanskohercegovačke državljanke koja je takođe u Siriji.

Dora je supruga, Senada Avdića Čađa, upoznala nakon što je ona završila školovanje u Londonu i završila u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog.

Ubrzo su se venčali i pre sedam godina preko Sandžaka i Turske otišli u Siriju.

U Raki, gde se Dora upoznala s državljankom BiH, Avdić je poginuo tokom jednog bombardovanja 2014. godine.

Kako se navodi, Dora Bilić nije jedina hrvatska državljanka koja je završila u kalifatu, budući da je prema izveštaju Bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA) za 2018.godinu, tamo boravilo ukupno sedam osoba s hrvatskim pasošem, od čega dva muškarca i pet žena.

Kamp Al-Hol se nalazi na severoistoku zemlje u kojem živi više od 70.000 ljudi.

Sirijci i Iračani čine značajnu većinu u kampu, gde je 15-ak odsto državljana trećih zemalja.

Prema podacima UN-ove Kancelarije za koordinaciju humanitarnih napora, gotovo dve trećine izbeglica u kampu čine osobe mlađe od 18 godina, dok su 27 odsto žene.

(Tanjug)

Napišite komentar