U trendu

Hrvatske institucije izložene hakerskom napadu, krivci Rusi?

ZAGREB – Na zvaničnom internet sajtu hrvatskog Zavoda za bezbednost informacionih sistema (ZSIS) u rubrici “Bezbednosne objave” izašlo je kratko saopštenje koje, po oceni index.hr, zapravo skriva to da su hrvatske institucije bile izložene velikom hakerskom napadu od početka februara ove godine.

Navodi se da saopštenje nosi naziv “Upozorenje o fišing (nelegalno prikupljanje informacija) kampanji” i u njemu se kaže da je “Zavod za bezbednost informacionih sistema (ZSIS) u nekoliko državnih tela pod svojom nadležnošću uočio najnoviju fišing kampanju koja se najverovatnije širi putem elektronske pošte“ putem linka koji upućuje na „zlonamernu stranicu hxxps://postahr.vip/“.

Prema pisanju portala ZDNet.com, specijalizovanog za digitalne teme, reč je o “napadu na hrvatske vlasti od strane misterioznih hakera”.

Navodi se da ovaj portal piše da je “misteriozna grupa hakera”, za koje se pretpostavlja da rade za neku državu, uspešno napala i zarazila računare u nekim hrvatskim institucijama vlasti i da je sve to započelo u februaru, a otkriveno tek u aprilu.

Prema ZDNet.com, sve je učinjeno pomoću „malvera“ koji do sada nije viđen, zove se „SajlentTriniti“ (SilentTrinity), a upućeni u ovu tematiku pretpostavljaju da je reč o ruskom napadu.

(Tanjug)

Napišite komentar