U trendu

Hrvatske institucije izloĹžene hakerskom napadu, krivci Rusi?

ZAGREB – Na zvaničnom internet sajtu hrvatskog Zavoda za bezbednost informacionih sistema (ZSIS) u rubrici “Bezbednosne objave” izaĹĄlo je kratko saopĹĄtenje koje, po oceni index.hr, zapravo skriva to da su hrvatske institucije bile izloĹžene velikom hakerskom napadu od početka februara ove godine.

Navodi se da saopĹĄtenje nosi naziv “Upozorenje o fiĹĄing (nelegalno prikupljanje informacija) kampanji” i u njemu se kaĹže da je “Zavod za bezbednost informacionih sistema (ZSIS) u nekoliko drĹžavnih tela pod svojom nadleĹžnošću uočio najnoviju fiĹĄing kampanju koja se najverovatnije ĹĄiri putem elektronske poĹĄte“ putem linka koji upućuje na „zlonamernu stranicu hxxps://postahr.vip/“.

Prema pisanju portala ZDNet.com, specijalizovanog za digitalne teme, reč je o “napadu na hrvatske vlasti od strane misterioznih hakera”.

Navodi se da ovaj portal piše da je “misteriozna grupa hakera”, za koje se pretpostavlja da rade za neku državu, uspešno napala i zarazila računare u nekim hrvatskim institucijama vlasti i da je sve to započelo u februaru, a otkriveno tek u aprilu.

Prema ZDNet.com, sve je učinjeno pomoću „malvera“ koji do sada nije viđen, zove se „SajlentTriniti“ (SilentTrinity), a upućeni u ovu tematiku pretpostavljaju da je reč o ruskom napadu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar