U trendu

HRW: Palestinske snage rutinski muče kritičare

Palestinska uprava na Zapadnoj obali i rivalski Hamas u pojasu Gaze redovno pritvaraju i muče kritičare i disidente, upozorila je organizacija Hjuman rajts voč (HRW).

I jedni i drugi proizvoljno pritvaraju Palestince zbog kritika vlasti, pogotovo na društvenim mrežama, medju nezavisnim novinarima, na univerzitetskim kampusima i demonstracijama, navodi se u izveštaju te organizacije za ljudska prava, sa sedištem u Njujorku.

Koristeći tehnike za koje HRW kaže da su poput onih koje je Izrael primenjivao protiv Palestinaca, bezbednosne snage rutinski, „vredjaju, prete, tuku i primoravaju pritvorenike da satima ostanu u bolnim stresnim položajima“.

Palestinska uprava ima ograničenu samoupravu na delovima okupirane Zapadne obale na osnovu mirovnog sporazuma Oslo iz 1990-tih godina.

Izrael se povukao iz pojasa Gaze 2005, ali tu teritoriju drži pod kopnenom, pomorskom i vazdušnom blokadom.

Islamski ekstremistički Hamas je silom preuzeo vlast u Gazi 2007. godine, pobedivši snage lojalne umerenijem rivalskom Fatahu koji i dalje dominira na Zapadnoj obali.

U dokumentu HRW-a se navodi 86 primera zlostavljanja, uglavnom iz 2016. i 2017. godine.

Sistematskim proizvoljnim pritvaranjem i mučenjem krše se sporazumi o ljudskim pravima koje je Palestina, država nečlanica UN, potpisala.

U izveštaju HRW se navodi da bi mučenje pritvorenika moglo predstavljati zločin protiv čovečnosti.

U pismima toj organizaciji za ljudska prava i Palestinska uprava i Hamas su porekli optužbe i ukazali da postoje pravna sredstva za pritvorenike koji se žale, preneo je britanski Gardijan.

Medjutim, ni jedan bezbednosni zvaničnik nije okrivljen za mučenje, navodi HRW.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.