U trendu

Huavei otpustio svog radnika uhapšenog u Poljskoj

BEOGRAD – Kompanija Huavei saopÅ¡tila je danas da je odlučila da prekine radni odnos sa Vangom Veijingom, koji je uhapÅ¡en zbog sumnje da je prekrÅ¡io poljski zakon.

„Njegove navodne radnje nemaju veze sa kompanijom. Ovu odluku doneli smo u skladu sa uslovima i odredbama ugovora o radu kompanije Huavei, jer pomenuti incident utice na reputaciju kompanije“, navodi se u saopÅ¡tenju.

Ističe se da Huavei poÅ¡tuje sve vaÅŸeće zakone i propise u zemljama u kojima posluje, i traÅŸi od svakog zaposlenog da se pridrÅŸava zakona i propisa u zemljama u kojima se nalaze.

Pripadnici poljske Agencije za unutrašnju bezbednost uhapsili su dve osobe, drşavljanine Kine i Poljske, osumnjičenih za špijunaşu, saopštili su u petak zvaničnici.

Operacija koja je rezultirala hapÅ¡enjem dvojice osumnjičenih već duÅŸe vreme je u toku i paÅŸljivo je planirana, izjavio je koordinator specijalnih sluÅŸbi, Maćej VaÅ¡ik.

Poljska tv stanica TVP je objavila da je kineski drÅŸavljanin zaposlen u kompaniji „Huavei“.

VaÅ¡ik je rekao da je uhapÅ¡eni Poljak „poznat u krugovima povezanim sa sajber biznisom“.

Portparol poljske Agencije, Stanislav Ŝarin, je naveo da su oni uhapšeni u utorak.

Poljska tv stanica je Poljaka identifikovala kao Pjotra D. i navela da je u pitanju bivÅ¡i „visoko rangirani zaposleni u Agenciji za unutraÅ¡nju bezbednost“.

Ta agencija, kako navodi AP, istraşuje slučajeve špijunaşe i terorizma.

Ukoliko budu osuđenji, osumnjičenima preti kazna do 10 godina zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar