U trendu

Huavej pred sudom u SAD, suđenje zakazano za mart 2020.

SIJETL – Kompanije „Huavej Divajs“ i „Huavej Divajs SAD“ su se danas pred američkim Okružnim sudom u Sijetlu izjasnile da nisu krive za prevaru, zaveru u vezi trgovinskih tajni i po drugim optužnicama, saopštilo je Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država.

Sud je prihvatio optužnicu protiv ovih poslovnih jedinica kineskog „Huaveja“ i zakazao suđenje za 2. mart 2020., prenosi Rojters.

Protiv dve kompanije je prošlog meseca podignuta optužnica da su nameravale da ukradu poslovne tajne „Ti-Mobajl SAD “

„Ti-Mobajl“ je optužio „Huavej“ za krađu tehnologije pod nazivom „Tajpi“, koja oponaša ljudske prste i koju kompanija koristi je za testiranje pametnih telefona. Huavej je saopštio da je spor sa „Ti-Mobajlom“ rešen u parničnom postupku u 2017. godini.

Ove optužbe predstavljau dodatni pritisak vlade SAD na „Huavej“, najvećeg svetskog proizvođača telekomunikacione opreme. Vašington pokušava da spreči američke kompanije da kupuju opremu od „Huaveja“ i pritiskaju svoje saveznike da čine isto.

Viši zvaničnik Sajber komande u okviru Ministarstva odbrane SAD, izjavio je u utorak da su evropske vlade uvažile preporuku SAD-a da „Huavej“ izlaže telekomunikacione mreže bezbednosnim rizicima. Međutim, nijedan dokaz o špijuniranju do sad nije javno predstavljen, čak ni od kada je nad kompanijom „Huavej“ pojačana kontrola, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.