najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Humanitarci optužuju EU zbog migranata

Humanitarne grupe i nevladine organizacije koje pomažu u spasavanju migranata na Mediteranu optužile su EU da ne preduzima potrebne mere u vezi nezapamćenog stradanja migranata.

Nakon nesreća koje su se na Mediteranu, između Libije i Italije, dogodile tokom ove sedmice, broj poginulih migranata u ovoj godini popeo se na 4.220, što je više nego u čitavoj prošloj ili pretprošloj godini, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije, prenosi AFP.

Šef italijanske misije NVO Lekari bez granica Tomazo Fabri rekao je da EU više ne može da zanemaruje ono što se događa jer tako postaje saučesnik tragedije koja postaje sve veća, navodi AFP.

“Hitno treba da se obezbede sigurna i pravna sredstva kako bi ti očajni ljudi stigli do bezbednosti u Evropi, a da pri tom ne rizikuju da izgube život”, dodao je Fabri.

Najmanje 239 migranata stradalo je juče u brodolomu u Libiji, saopštile su Ujedinjene nacije (UN).

Portparolka UNHCR Karlota Sami rekla je da su to potvrdili dvojica preživelih koji su dospeli do italijanskog ostrva Lampeduse, preneo je Rojters.

Portparol Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Leonard Dojl naveo je da je do sada u 2016. godini u Mediteranskom moru stradalo 4.220 osoba.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike