U trendu

Humanitarni broj za izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama

BANJALUKA – Od danas pa do 31. januara svi koji žele da daruju jednu KM za izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama u mestu Međuvođe, opština Kozarska Dubica, mogu da pozovu posebno za tu priliku otvoren humanitarni broj telefona ili na žiro račun SPC u Knežiči, a Zoran Gvozden, koji je jedan od inicijatora izgradnje ovog jedinstvenog hrama u Republici Srpskoj, pozvao je sve ljude dobre volje da uzmu učešće u njegovoj izrgradnji.

„Niko ne sme da zaboravi Jasenovac, niti bilo koje mesto stradanja našeg naroda, bez obzira gde danas živimo. Jednostavno izgradnja hrama svetih mučenika jasenovačkih u Međuvođu biće podsetnik na to kako je naš narod mučenički stradavao“, kaže Gvozden.

Gvozden je ukazao na značaj izgradnje ovog hrama u Potkozarju koje je mnogo stradalo u Drugom svetskom ratu, kada je najveći broj dece, žena, starih i nemoćnih sa prostora Kozare, Knešpolja i mnogih drugih krajeva, posle ofanzive na Kozari, sprovedeno kroz Međuvođe, a potom ubijeno i pogubljeno u logoru Jasenovac.

On je naveo da je u periodu od 1942. godine na području međuvođske parohije više od 700 dece odvedeno u pravcu Jasenovca i od tada im se gubi svaki trag.

„Važno je da svako od nas bude svestan koliko je bitno da ne zaboravljamo svoju istoriju, kulturu i veru. Pozivam sve ljude širom sveta, ali i institucije Republike Srpske i BiH da pomognu izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama u Muđuvođu“, naglasio je Gvozden, prenela je Srna.

On je rekao da se novac može uplatiti na žiro račun u vlasništvu Srpske pravoslavne crkvene opštine u Knežici, IBAN BA395620108047299649, SWIFT: RAZBBA22, Knežica BB, 79240 Kozarska Dubica, NLB banka Banjaluka.

Izgradnja Hrama počela je 2018. godine uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema.

Humanitarni broj pokrenulo je Udruženje „Prometej“ iz Kozarske Dubiće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.