U trendu

Humanitarni koridori otvoreni od 10 sati svakog dana

KIJEV – Evakuacije civila iz gradova na liniji fronta u ukrajinskoj Kijevskoj oblasti nastavljaju se danas, a planirano je da se nastave i u nedelju, rekao je regionalni guverner Aleksij Kuleba lokalnim medijima.

„Pokušavaćemo da izvlačimo ljude svakog dana, sve dok je moguće poštovanje prekida vatre“, istakao je on, preneo je Rojters.

Rusija je juče saopštila će jednostrano otvoriti humanitarne koridore iz područja specijalne vojne operacije u Ukrajini svakog narednog dana, izjavio je šef ruskog centra nacionalne odbrane Mihail Micinzev, preneo je TAS S.

„Zvanično saopštavamo da će humanitarni koridori u pravcu Rusije biti unilateralno otvoreni bez bilo kakvih sporazuma i to od 10 sati ujutru svakog dana, kazao je on.

Prema rečima Mizinceva, bezbednost je garantovana na teritorijama koje kontrolišu ruske trupe.

„Mi tražimo da Međunarodni komitet Crvenog krsta i UN blisko sarađuju sa ukrajinskim vlastima na terenu kako bi informisali stanovništvo o ovoj ruskoj inicijativi“, kazao je Mizincev.

Koridori će biti otvoreni iz pet gradova, dodao je on, prenose agencije RIA i Interfaks.

„To su Kijev, Sumi, Harkov, Mariupolj i Černihiv. Stanovnici će moći da odatle odu u Rusiju ili u neke druge gradove u Ukrajini“, naveo je Mizincev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.