U trendu

HZJZ: Uzrok smrti 88-godiĆĄnjakinje je infarkt, a ne vakcina

ZAGREB – Zamenica direktora Hrvatskog javnog zavoda za zdravlja (HZJZ) Ivana Pavić Ć imetin potvrdila je danas da je uzrok smrti 88-godiĆĄnje ĆŸene, koja je preminula nakon vakcinacije protiv kovida-19, bio infarkt, a ne posledica primanja vakcine.

Nije utvrđena alergijska reakcija, niti je bilo pogreơne primene vakcine, izjavila je Pavić Ơimetin, prenosi agencija Hina.

„Reč je o osobi starosti od 88 godina kod koje je do smrtnog ishoda doĆĄlo neposredno nakon cepljenja. Odmah na licu mesta isključeni su uzroci koji bi mogli biti povezani sa vakcinacijom, a to su anafilaktička reakcija ili nepravilna primena leka, pa se prema znacima bolesti smatra da se radi o ishemijskoj bolesti srca, odnosno o infarktu kao uzroku smrti“, kazala je Pavić Ć imetin.

TerminoloĆĄki se radi o neĆŸeljenom događaju koji je vremenski povezan s vakcinacijom, ali ne i uzročno-posledično, naglasila je ona.

„Anafilaktička reakcija je isključena jer osoba nije imala nikakve znake alergijske reakcije – osip, edem, teĆĄkoće s disanjem. Mogućnost pogreĆĄne primene vakcine je isključena, jer se radilo isključivo vakcinisanje i nije bilo nikakvih drugih pripravaka koji su se mogli zabunom inicirati, a iz iste bočice sa deset doza cepiva, vakcinisano je joĆĄ devet osoba kod kojih nije bilo nikakvih problema“, kazala je zamenica direktora HZJZ-a. Svakoga dana umire 71 osoba starija od 80 godina, najčeơće zbog infarkta i moĆŸdanog udara, ĆĄto znači da od 3.084 osobe starije iznad 80 godina umire jedna osoba.

„Teoretski, kad bi se vakcinisalo viĆĄe od 3.000 osoba u jednom danu tih godina, moĆŸe se očekivati jedan takav smrtni ishod, s obzirom na podatke o uobičajenoj mortalitetnoj statistici“.

To je četvrti takav slučaj smrti nakon vakcinisanje, tri su takve smrti već ranije prijavljene, i svaki put se radilo o smrtima koje su samo vremenski povezane vakcinacijom, a nisu njena posledica“, navela je Pavić Ć imetin.

Dosad je prijavljeno neĆĄto viĆĄe od 1.000 sumnji na nuspojave vakcine protiv kovida-19, one su uglavnom blage i prolazne, a bilo je 20 teĆŸih alergijskih reakcija koje su zahtevale primenu lekova, navodi Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.