U trendu

I Amerikanci i Rusi se slažu: Najskuplji vojni projekat u istoriji SAD – potpuna propast

Krajem oktobra prošle godine, Pentagon je suspendovao dvadesetak borbenih aviona F-35 zbog problema sa sistemom goriva. Mesec dana ranije, američka vojska je takođe obustavila letove aviona tog tipa kako bi istražila moguće probleme nakon što se F-35 srušio u Južnoj Karolini, nedaleko od baze Bufort.

Kako piše „Difens njuz“, pozivajući se na izveštaj američkog Ministarstva odbrane, vojska je tokom testiranja zaključila da će verzija F-35B sa skraćenim poletanjem i vertikalnim sletanjem služiti samo 2.100 letnih sati, što je oko četvrtine očekivanog veka trajanja od 8.000 sati. To znači da će deo aviona, od kojih svaki košta skoro 100 miliona dolara, biti otpisan već 2026. godine.

„F-35 je zamišljen kao jeftina zamena za čitavu grupu aviona, kao neka vrsta univerzalne letelice nove generacije, kao pobednički avion koji bi leteo svuda i svima pokazao snagu, demonstrirao silu. Ali, kako to obično biva, ispalo je sasvim drugačije, s obzirom na to da nešto što je univerzalno dobro ne mora biti najbolje i u pojedinačnim sferama. Tako se i ispostavilo: F-35 izgleda kao dobar avion, ali u konkretnoj verziji — kao lovac, avion-bombarder — ispada da je loš, lošiji od prethodnika“, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert u oblasti avijacije Dmitrij Drozdenko.

Penzionisani general-major američkog vazduhoplovstva i direktor operativnog testiranja Robert Behler rekao je da je avion imao ozbiljne programske greške. Prema njegovim rečima, autonomni logistički informacioni sistem (ALIS), koji je „Lokid Martin“ razvio da poboljša efikasnost tehničkog održavanja i letenja, još uvek ne funkcioniše kako treba.

Odeljenje za testiranje i ocenjivanje američkog Ministarstva odbrane naglasilo je da su podaci koje je dostavio ALIS često nepotpuni ili potpuno netačni. Prema mišljenju stručnjaka, „u stresnim uslovima“, to može ometati sposobnost brzog reagovanja na neprijatelja. Štaviše, stručnjaci su primetili „neugodnosti“ u radu sistema — često automatizovane funkcije zahtevaju ručni unos.

Zauzvrat, korekcija podataka zahteva dosta vremena i dovodi do odlaganja početka leta ili čak njegovog otkazivanja.

Mnogi vojni eksperti smatraju da je čitav projekat prava propast, jer je iz budžeta isisao ogromna sredstva bez ikakvih rezultata. Procenjuje se da je on Ameriku koštao oko 1,5 biliona dolara i zbog toga se smatra najskupljim i najproblematičnijim američkim vojnim projektom u istoriji.

Ne samo da je za stotine milijardi dolara probijen planirani budžet, nego je lovac pušten u rad sedam godina kasnije nego što se očekivalo.

F-35 je zamišljen kao svevremenski višenamenski borbeni avion, namenjen za napade na kopnu, vazdušnu obranu i nadgledanje. Međutim, ceo višegodišnji program proizvodnje i testiranja doživeo je veliki broj krahova i otkrio je na stotine nedostataka.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.