najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

I Poljska šalje policajce na granicu sa Srbijom

Posle Češke i Slovačke, i Poljska će poslati u Madjarsku policajce i specijalno opremljena vozila da pomognu u obezbedjivanju granice sa Srbijom pred talasom izbeglica, saopštila je posle samita EU u Briselu poljska premijerka Eva Kopač.

“Šaljemo pet vozila sa opremom za noćno osmatranje koja će pomoći u nadgledanju granice, kao i nekoliko manje opremljenih specijalnih vozila i oko 70 pripadnika Granične straže Poljske”, kazala je noćas premijerka poljskim novinarima u Briselu.

Poljski graničari biće razmešteni na zelenoj granici sa Srbijom da je nadgledaju u mešovitim patrolama, ali nemaju mandat ni pravo da intervenišu u slučaju ilegalnog prelaska granice.

U Madjarsku je, u okviru solidarne akcije Višegradske grupe, Češka već poslala na dva meseca prvu grupu od 21 vojnika sa specijalnom opremom i terenskom kuhinjom da pomognu u postavljanju ograde na granici s Rumunijom, a odobrila je slanje još 100 vojnika i 50 policajaca za granicu Madjarske sa Srbijom.

Slovačka naredne sedmice u Madjarsku šalje na mesec dana 50 policajaca sa specijalnom opremom i 17 vozila, a takodje će služiti u mešovitim patrolama na granici sa Srbijom.

“Kada se ovako spoje snage Češke, Poljske, Slovačke i Madjarske to će biti značajni doprinos zaštiti spoljne šengenske granice u delu granice Madjarske sa Srbijom. To je stvar koju evropska legislativa predvidja, ali retko kada je na delu saradnja na ovakvom nivou”, kazao je premijer Fico u sredu kada je vlada donela odluku o slanju pomoći.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike