U trendu

IAEA: Iran poštuje nuklearni sporazum iz 2015

BEČ – Iran i dalje poštuje glavna ograničenja nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015. godine, navodi se u poverljivom izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

U drugom kvartalnom izveštaju otkad je predsednik SAD Donald Tramp u maju objavio da će SAD odustati od sporazuma i ponovo uvesti sankcije, IAEA navodi da se Iran pridržava restrikcija po pitanju obogaćenog uranijuma, zaliha obogaćenog uranijuma, kao i drugih stavki.

U prethodnom izveštaju agencije iz maja ove godine primećeno je da bi Iran mogao da učini više na saradnji sa inspektorima i da samim tim učvrsti poverenje, ali ipak nije navedeno da postoje razlozi za brigu.

I ovaj izveštaj u koji je Rojters imao uvid slične je sadržine.

Navodi se da je IAEA uspela da obavi sve komplementarne inspekcije koje su bile potrebne da bi se utvrdilo da li Iran poštuje dogovor.

„Pravovremena i proaktivna saradnja Irana, koji je omogućio takav pristup, olakšava implementaciju dodatnog protokola i povećava poverenje“, navodi se u izveštaju koji je podeljen zemljama članicama agencije za atomsku energiju Ujedinjenih nacija.

Rojters prenosi i izjavu jednog diplomate koji je naveo da je proizvodnja osiromašenog uranijuma konstantna i da tu nema nikakvih promena.

Mnoge diplomate i analitičari sumnjaju da će nuklearni sporazum opstati nakon što je SAD ponovo uvela sankcije Iranu, uprkos tome što se Evropska unija protivi pojedinim efektima Trampove odluke.

Iranski lider Ajatolah ali Hamnei izneo je sumnju da će evropske zemlje uspeti da sačuvaju sporazum i rekao da bi Teheran mogao da ga napusti.

On je poručio predsedniku Irana Hasanu Rohaniju da se ne oslanja previše na podršku iz Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.