U trendu

IČ povukao nalog za hapšenje supruge Lorana Gbagboa

HAG – Međunarodni krivični sud un Hagu (IČ) povukao je nalog za hapšenje supruge bivšeg predsednika Obale Slonovače Lorana Gbagboa, nakon što je on oslobođen optužbi za umešanost u smrtonosno nasilje koje je izbilo zbog njegove pobede na spornim predsedničkim izborima 2010. godine.

Prema nalogu za hapšenje koji je sud izdao 2012, Simon Gbagbo se suočavala sa sličnim optužbama, prenosi AP.

Njen suprug je oslobođen optužbi 2019. godine na sredini suđenja za zločine među kojima su ubistva, silovanja i progonstva tokom nemira koji su usledili nakon izbora.

Sudije su u obrazloženju navele da optužba nije uspela da dokaže navode optužnice.

Apelacioni sud je podržao tu odluku u martu, nakon čega su se Gbagbo i kooptuženi Šarl Ble Goude vratili u Obalu Slonovače.

U presudi koja je doneta iz zatvorenih vrata 19. jula, panel sudija IČ odobrio je zahtev tužilaštva da nalog za hapšenje Simon Gbagbo bude povučen.

Sud u Obali Slonovače je 2017. godine presudio da ona nje kriva za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti zbog navodne uloge u zlostavljanju tokom nasilja 2010.

Ona je dve godine ranie osuđena za zločine protiv države na 20 godina zatvora, ali je puštena na slobodu 2018. kada je pomilovana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.