U trendu

Identifikovana i druga osoba napada u crkvi u Francuskoj

Drugi čovek umešan u ubistvo sveštenika u crkvi u Francuskoj zvanično je identifikovan kao devetnaestogodišnji Abdel Malik Petižan, koji je pre toga bio registrovan kao „radikalizovana“ osoba, saznaje se danas u tužilaštvu i od izvora bliskih istrazi.

Tri osobe iz njegovog porodičnog okruženja privedene su, rekao je izvor blizak istrazi.

Od njih bi trebalo da se dodje do elemenata o profilu ubice, rekao je taj izvor i dodao da u ovoj fazi ništa ne ukazuje da su te osobe imale bilo kakve veze sa napadom u crkvi kod Ruana kada je ubijen sveštenik.

Petižan nije bio pod optužnicom, i njegovi otisci prstiju ili DNK ne nalaze se u policijskim arhivama, ali su ga nedavno zapazile službe za borbu protiv terorizma.

On je od 29. juna okarekterisan kao „radikalizovan“ zato što je pokušao da otputuje  Siriju preko Turske, naveo je jedan izvor blizak istrazi.

On takodje jako liči na osumnjičenog za kojim se intenzivno tragalo od 22. jula, znači nekoliko dana pre napada u crkvi kod Ruana, 26. jula.

Francuska Jedinica za koordinaciju borbe protiv terorizma (Uclat) dobila je upozorenje od jedne strane službe da je jedan čovek, nepoznatog identiteta, spreman da učestvuje u napadu na teritoriji Francuske. Uz to obaveštenje priložena je i fotografija, koja jako liči na Abdela Malika Petižana.

Istražitelji antiterorističke službe su tokom pretresa stana čoveka obeleženog kao radikalizovanog našli video snimak u telefonu. Na snimku je čovek koji je jako ličio na dobijenu fotografiju, izražavao privrženost Islamskoj državi.

Policija je ubila Petižana i drugog napadača u crkvi, koji je brzo identifikovan kao Adel Kermiš, Francuz star 19 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.