U trendu

IFJ: Palestinskog novinara ubijenog na granici Gaze hamasovci tukli i pritvarali

Palestinskog novinara ubijenog izraelskom vatrom za vreme protesta na granici pojasa Gaze pritvarali su i tukli članovi Hamasa 2015. godine, saopštila je danas Medjunarodna federacija novinara (IFJ), nakon što ga je Izrael optužio da je on bio u tom islamskom ekstremističkom pokretu.

Jaser Murtaža koji je radio za Ain medija ubijen je 6. aprila dok je pratio proteste. Nosio je prsluk na kome je pisalo „press“.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman je u utorak za Murtažu rekao da je bio „terorista povezan sa vojnim krilom Hamasa“, organizacijom koja kontroliše pojas Gaze od 2007. godine i koju jevrejska država smatra terorističkom.

Sudeći po informacijama IFJ Murtaža i još trojica njegovih kolega snimali su 2015. godine rušenje kuće kraj granice s Izraelom, kada im je prišao jedan čovek i tražio lične karte.

Murtaža je odbio da bude identifikovan i zato su ga tukli i odvezli džipom radi ispitivanja, a fotografije su mu oduzete.

Generalni sekretar IFJ Antoni Belanžer optužio je Libermana za nameru da opravda ubistvo.

„Jasno je da je ministar odbrane više zainteresovan za propagandu nego otvaranje transparentne istrage i pojavljivanje u sudu ubica Jasera“, rekao je on.

„Reporteri bez granica“ takodje su osudili ono što su označili namernim pucanjem izraelske vojske na novinare.

Izraelska vojska nije rekla da li je Murtaža namerno ciljan ili je slučajno pogodjen.

Hiljade Palestinaca okupile su se 30. marta i 6. aprila na demonstracijama na granici Izraela i pojasa Gaze.

Stotine su bacale kamenice, molotovljeve koktele i kotrljale zapaljene automobilske gume na izraelske vojnike s druge strane granice.

U tim demonstracijama poginulo je više od 30 Palestinaca i više od 1.000 ih je ranjeno bojevom muncijom.

UN i EU su pozvale na nezavisnu istragu upotrebe takve municije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar