najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ilegalna migracija evropski, a ne srpski problem

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas u Evropskom parlamentu (EP) u Briselu predočio da je problem ilegalne imigracije “pitanje za celu Evropu, a ne samo Mađarsku i Srbiju” i poručio da je Srbija za građenje mostova, a ne zidova.

Dačić je na okruglom stolu, koji je organizovala grupa “Prijatelji Srbije u EP”, ukazao na činjenicu da “izbeglice, neregularni migranti u Srbiju dolaze iz Evropske unije – iz Grčke i delom Bugarske”.

On je postavio pitanje “da li mi sad treba da dižemo zid prema Evropskoj uniji?”, naglasivši da je Srbija za mostove, a ne za zidove u Evropi.

U raspravi je pomenuto i pitanje izgradnje ograde na mađarsko-srpskoj granici, što je Vlada u Budimpešti odlučila da učini s obrazloženjem da mora sprečiti nagli priliv ilegalnih imigranata.

I Dačić je naglasio da Srbija uvažava velike problema s migrantima i azilantima i rekao da “Srbija ima veoma dobre odnose s Mađarskom i to bez sumnje neće narušiti naše prijateljstvo”, uz opasku da je “problem (ograde) u političkoj poruci koja je loša”.

“Evropa više nije Evropa zidova, a Mađarska je svojevremeno isekla ogradu na granici prema Austriji, gde su tad bili i Đula Horn i Alojz Mok”, visoki zvaničnici Mađarske i Austrije, primetio je šef srpske diplomatije.

“Kad već imate”, kako je naveo, “spremne cigle, gradićete zid ili most, a mi smo više za mostove, i mislim da je to politika cele Evrope”, mada je migracija “pitanje za celu Evropu, a ne samo za Srbiju i Mađarsku”.

Evropski komesar za imigraciju Dimitris Avramopulos je danas u Briselu izjavio da je činjenica da je Mađarska sučeljena s velikim prilivom migranata, ali je naglasio da “jednostrana rešenja”, poput ograde na granici, mogu jedino “prevaliti problem na susednu zemlju, umesto da ga reše”.

Evropski komesar je dodao da svaka zemlja ima pravo da se zaštiti od ilegalne imigracije, rekavši da se ti problemi Mađarske mogu porediti s dramatičnom navalom imigranata i azilanata u Grčkoj i Italiji.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike