U trendu

Ilegalna migracija pod kontrolom u Sloveniji, tvrdi policija

LJUBLJANA – Parlamentarni Odbor za unutrašnju politiku raspravljao je danas o ilegalnoj migraciji, a predstavnici policije uveravali su poslanike da je situacija pod kontrolom i da za sada nema potrebe da se pripadnicima Vojske Slovenije obezbede dodatna ovlašćenja za pomoć policiji u kontroli granice.

Do kraja oktobra zabeležena su 13.832 ilegalna prelaska, što je za 69 odsto više nego u prethodnoj godini, a većina ilegalnih migranata (9.442) vraćena je u susedne zemlje, uhlavnom u Hrvatsku, prenela je agencija STA.

O ovoj temi se raspravljalo nakon što su policijski komesar Tatjana Bobar i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Sandi Čurin predstavili izveštaj o ilegalnim prelascima slovenačko-hrvatske granice.

Broj ilegalnih prelazaka južne i istočne granice dostigao je vrhunac u avgustu, praćen stalnim padom, za koji Ministarstvo unutrašnjih poslova očekuje da će se nastaviti zbog pogoršanja vremenskih uslova.

Bobnar je, međutim, dodao da s obzirom na međunarodnu situaciju rizik ostaje, pri čemu slovenačka policija pažljivo prati situaciju.

Čurin je napomenuo da je većina ilegalnih prelazaka granice povezana sa organizovanim kriminalom, a ove godine je otkriveno 277 slučajeva krijumčarenja migranata, a 395 krijumčara uhapšeno.

I Bobnar i Čurin veruju da je policija vrlo efikasna na ovom planu, pri čemu Čurin primećuje da je povećan broj službenika i nabavljena tehnička oprema (bespilotne letelice, termička kamera).

Uz granicu se postavljaju dodatne ograde, a prema Bobnarovim rečima, kupuje se i dodatna oprema poput detektora otkucaja srca, kamera i endoskopa za pregled vozila.

Slovenačke oružane snage pomažu policiji dnevno sa 150 vojnika, pri čemu su zvaničnici naglasili da član zakona o odbrani koji vojnicima daje dodatna ovlašćenja u te svrhe nije potrebno aktivirati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.