U trendu

Ilegalni migranti biće vraćani u Tursku?

Lideri EU i Turske postigli su na samitu u Briselu načelni zajednički dogovor o zatvaranju nelegalnih tokova migranata zapadnobalkanskom rutom koji bi trebalo da bude potvrdjen na samitu EU 17. marta.

Kako se navodi u zajedničkoj izjavi sa samita, kako bi to bilo održivo, potrebno je „biti uz Grčku i učiniti sve što je u našoj moći kako bi se pomoglo pri upravljanju situacijom“.

Potrebno je, kako se navodi, „hitno i efikasno reagovati na vrlo tešku humanitarnu situaciju na terenu koja se razvija velikom brzinom“.

Treba pružiti pomoć Grčkoj pri upravljanju spoljnim granicama EU, u osiguravanju opsežnog i ubrzanog vraćanja svih nezakonitih migranata kojima nije potrebna međunarodna zaštita u Tursku, navodi se u tekstu.

„Šefovi država ili vlada EU složili su se da su potrebni odvažni koraci kako bi se zatvorile rute za krijumčarenje ljudi, prekinuo poslovni model krijumčara, zaštitile spoljne granice i okončala migracijska kriza u Evropi“, navodi se u zajedničkoj izjavi sa sastanka.

Šefovi država ili vlada EU srdačno su pozdravili dodatne predloge koje je Turska iznela s ciljem rešavanja pitanja migracija.

Dogovoreno je da se radi na osnovu načela koje oni sadrže, a koji se odnose i na vraćanje novih nezakonitih migranata koji iz Turske prelaze na grčka ostrva, pri čemu će troškove pokriti EU, ali i na sprovodjenje plana za liberalizaciju viznog režima sa svim državama članicama s ciljem ukidanja viza za turske državljane.

Turski predlog odnosi se i na što brže pripreme za odluku o otvaranju novih poglavlja u pristupnim pregovorima na osnovu zaključaka Evropskog saveta iz 2015. godine.

Kako danas piše Frans pres, balkanska ruta „sada je zatvorena“, a rasprava evropskih zvaničnika u Briselu o ovih nekoliko reči ilustruje paradokse EU koja je rastrzana izmedju zatvaranja granica i solidarnosti sa izbeglicama koje beže od rata, navodi AFP.
   
Ta formulacija je izbačena iz zajedničke izjave sa samita nakon protivljenja nekih zemalja, a  u konačnoj verziji prihvaćena je formulacija „priliv nelegalnih migranata duž zemalja Zapadnog Balkana je okončan“.

Na vesti iz Brisela reagovala je Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) izrazivši zabrinutost zbog mogućeg dogovora izmedju Evropske unije i Turske koji uključuje dogovor o povratku izbeglica iz EU u Tursku.

Direktor UNHCR-a Vensan Koštel izjavio u utorak novinarima u Ženevi da je kolektivno proterivanje stranaca zabranjeno po medjunarodnom pravu.

„Umoran sam od ponavljanja o ilegalnim migrantima, jer 91 odsto njih koji su došli u Grčku, došli su iz ratom zahvaćenih zemalja kao što su Irak, Sirija i Aganistan“, rekao je Koštel.

On je istakao da je Turska učinila za izbeglice više nego EU i time postala „najveća zemlja azila u svetu“.

„Turska je postala dom za 2,75 milona izbeglica, uglavnom iz Sirije“, dodao je Koštel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar