U trendu

Ima li kraja: Sedma i osma eksplozija potresle Šri Lanku

Osma eksplozija odjeknula je u prestonici Šri Lanke Kolombu, javlja AFP. To se dogodilo samo pola sata nakon što je eksplozivna naprava aktivirana pored zoološkog vrata. Vlada Šri Lanke uvodi policijski čas od 18.00 do 6.00, dok će sutra i prekosutra biti neradni dani.

Kako javlja televizija „Njuz 1“, eksplozija se desila u stambenoj četvrti Dematagode, predgrađa Kolomba.

Od jutros, na dan kada Katolička crkva slavi Uskrs, širom Šri Lanke je odjeknulo sedam eksplozija. Mete su bili luksuzni hoteli i crkve. U sedmom napadu, koji je pogodio zoološki vrt, poginule su dve osobe, a više njih je povređeno.

Zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan, dodao je da se sumnja da su dve eksplozije delo bombaša samoubica, javio je AP.

Evropski lideri izrazili su šok zbog napada u Šri Lanki. Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer napisao je u poruci predsedniku Šri Lanke da je „užasnut kukavičkim terorističkim napadima“.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc napisao je na Tviteru da je „duboko potresen i zabrinut podmuklim teroristički napadima“, javio je AP.

Šef Komisije EU Žan-Klod Junker izjavio je da je sa „užasom i žalošću“ primio vesti o napadima u Šri Lanki.

U seriji napada je, prema preliminarnim podacima, poginulo najmanje 185 osoba, dok je više od 500 ljudi povređeno. Samo u jednoj crkvi poginulo je više od 50 ljudi, rekli su policijski zvaničnici.

Policija je saopštila da je u današnjim napadima život izgubilo i 35 stranih državljana — iz SAD, Holandije, Velike Britanije itd.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.