U trendu

Ima li odgovornosti ambasadora za otmicu u Libiji?

Otmičari koji su u Libiji pre dva dana oteli dva srpska državljanina, Jovicu Stepića i službenicu ambasade Slađanu Stanković locirani su i sa njima se vode pregovori. Ovaj slučaj preuzeo je da vodi premijer Aleksandar Vučić, koji je u jučerašnjem obraćanju na sednici Vlade Srbije rekao da će posle ovih događaja najverovatnije zatvoriti ambasadu u Tripoliju.

Ovo je, po mišljenju nekadašnjeg ambasadora u Libiji Dušana Simonovića, trebalo uraditi dosta ranije, budući da je u toj zemlji situacija daleko od bezbedne. Toj činjenici u prilog govori i podatak da je ambasadu u Libiji, kada su počeli sukobi napustio vojni izaslanik.

I Slađana Stanković je pokušavala da se vrati u Srbiju. U više navrata pisala je Ministarstvu inostranih poslova zahtevajući da posle deset godina službe napusti Libiju. Nisu joj izašli u susret ni nakon dve ozbiljne operacije, niti su uzeli u obzir to što je čekaju suprug i dvoje dece.

– Nema dana da neko ne bude otet, ubijen… Mnogo ranije Tripoli su napustile ambasade Amerike, Rusije i svih evropskih zemalja, iako imaju izvanredno organizovanu službu. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je građane da ne putuju u Libiju jer je opasno, a ostavio je ambasadu da radi. Ne znam koji su to argumenti mogli da opredele našu državu da zadrži svoje diplomatsko predstavništvo – kazao je Simonović.

Otmica se dogodila u gradu Sabrata, kada je napadnuta kolona u kojoj su, u jednom vozilu bili srpski ambasador Oliver Potežica i njegova porodica, dok su u drugom automobilu bili Slađana Stanković i Jovica Stepić. Kako „Politika” nezvanično saznaje, ambasador je tog dana vozio porodicu na aerodrom u Tunis kako bi se vratili u Srbiju. Zbog čega se odlučio na tako rizičan potez, imajući u vidu da je taj put već dve godine u blokadi i da je moguće sa aerodroma u Tripoliju avionom preći u Tunis, ostaje nejasno.

– Tamo traju sukobi policije sa kriminalcima, kao i međusobni sukobi razbojnika. Ne razumem zašto mi još držimo ambasadu i to pri vladi koja nije međunarodno priznata. Ona koja je međunarodno priznata je u Tobruku, i mi tamo nemamo predstavnika– objašnjava Simonović i dodaje da Srbija mora da vrati sve svoje državljane iz Libije.

Njemu je nejasna i izjava ambasadora Potežice da je praksa da nekoliko puta mesečno odlaze do Tunisa.

– To je ogroman bezbednosni rizik, bez obzira na dnevnice koje se dobijaju u tim prilikama – dodaje naš sagovornik.

Zbog čega je Oliver Potežica na ovaj put poveo Slađanu Stanković koja je u ambasadi blagajnik nije jasno. Još manje je poznato zašto je u koloni bio i Jovica Stepić koji nije zaposlen u tom diplomatskom predstavništvu. Kako je „Politika” saznala od sagovornika bliskih Ministarstvu inostranih poslova Stepić je ranije tamo radio kao vrtlar, ali je zbog ozbiljnih ekscesa dobio otkaz. Od tada se pojavljivao kao honorarac. Ove „Politikine” informacije potvrdio je i Simonović.

– Istina je da je dobio otkaz zbog incidenta, ali ne bih o tome, to je delikatno pitanje. Reći ću samo da, dok sam ja bio ambasador u Libiji, on nije tamo radio – rekao je Simonović i dodao da je sreća što na ruti na kojoj su oteti naši državljani nema džihadista.

Ambasador Potežica na tom mestu je neobično dugo – sedam godina. Za to vreme, nezvanično saznajemo, izdao je veliki broj viza Libijcima.

Zbog čega srpska ambasada u Libiji i dalje postoji, da li su razlozi puta u Tunis sasvim privatni, da li je prekršena bezbednosna procedura, i još niz nepoznanica nismo juče uspeli da otkrijemo u resornom ministarstvu.

Oteli automobil, izbacili službenike ambasade

Ovo nije prvi pokušaj otmice srpskih državljana. Kako „Politika” saznaje, nedavno je otet i automobil u kojem su bili službenici srpske ambasade u Libiji. Na sreću, otmičari su ih izbacili iz vozila u blizini zgrade ambasade.
(Višnja Aranđelović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar