U trendu

Imam na čelu ćelije odgovorne za napade u Španiji bio četiri godine u zatvoru

Imam Abdelbaki Es Sati koji je navodno bio vodja 12-člane terorističke ćelije, odgovorne za smrt 15 osoba u napadima u Barseloni i Kambrilsu, služio je zatvorsku kaznu zbog trgovine drogom, a potom mu je usvojena žalba na odluku o proterivanju iz zemlje, saopštili su španski zvaničnici.

Es Sati, hodža džamije u mestu Ripol, poginuo je u eksploziji dan pre prošlonedeljnog napada u Barseloni, dok je pripremao bombe za veći napad u kojem je navodno planirao da se raznese, prenosi Asošiejted pres.

Regionalni sud u Valensiji saopštio je da je lokalni sud usvojio žalbu Es Satija, pošto je on našao posao i pokazao odlučnost da se reintegriše u društvo, kao i da je bio samo jednom osudjen i da je odslužio četvorogodišnju kaznu zatvora.

Juče su dvojica od četvorice osumnjičenih za napade u Kataloniji potvrdila da je Es Sati bio „ideolog“ i vodja islamskih terorista koji su izveli napade u Barseloni i Kambrilsu.

U napadu u istorijskom centru Barselone u četvrtak uveče poginulo je 13, a povredjeno 120 ljudi kada je kombi uleteo medju pešake u prometnoj ulici La Rambla. Policija je kasnije našla još jednog muškarca izbodenog u kolima koja je verovatno koristio napadač.

Nekoliko sati posle napada u Barseloni jedna osoba je ubijena, a šest je ranjeno u napadu automobilom na šetalištu u odmaralištu Kambrilsu, oko 120 kilometara južno od Barselone.

Islamska država je preuzela odgovornost za oba napada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.