U trendu

Imamoglu zvanično gradonačelnik Istanbula,uprkos žalbi AKP

ISTANBUL – Kandidat turske opozicije proglašen je za gradonačelnika Istanbula nakon što je konačno završeno prebrojavanje glasova sa nedavno održanih izbora, uprkos žalbi koju je na rezultate uložila Stranke pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana .

Novi gradonačelnik Ekrem Imamoglu zvanično je danas dobio mandat gradonačelnika na svečanoj ceremoniji u istanbulskom sudu, prenosi Rojters.

Njegova partija je na Tviteru objavila kako će Imamoglu još danas stupiti na dužnost.

Rezultati lokalnih izbora održanih 31. marta doneli su tesnu pobedu glavnoj opozicionoj Republikanskoj narodnoj stranci (ČHP) u privrednom središtu Turske, čime je okončana 25-godišnja kontrola AKP stranke i njenih prethodnika.

Gubitak vlasti u ovom gradu je posebno težak za Erdogana, koji je svoju političku karijeru i započeo u ovom gradu kao gradonačelnik devedesetih godina. Turska lira, koja je bila u padu od izbora, učvrstila se danas.

U utorak, nakon 16 dana žalbi i ponovnog prebrojavanja glasova, stranka AKP je zatražila od Centralne izborne komisije da poništi rezultate i ponovi izbore u Istanbulu zbog, kako je navela, neregularnosti. AKP je takođe pozvala zvaničnike da spreče Imamoglua da preuzme dužnost dok se ne donese odluka o njihovoj žalbi.

Predsednik Erdogan je obećao da će Turska nakon 31. marta ući u period bez izbora u naredne četiri i po godine, tokom kojih bi ekonomija bi bila u fokusu.

Ako žalba AKP-a bude usvojena, Istanbul, koji čini više od trećine Turske ekonomije, ponovo će izaći na birališta 2. juna., navodi agencija

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar