U trendu

Incko: Situacija u Bosni dramatična kao nikada do sada

BEČ – Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko ne isključuje više, kako kaže, mogućnost raspada Bosne I Hercegovine.

“Ako se ovako nastavi moglo bi doći do toga”, kazao je Incko u intervjuu za sutrašnji bečki dnevnik “Prese”.

On je, osvrnuvši se na, kako piše “Prese”, secesionističke namere srpskog lidera Milorada Dodika, rekao da do sada nikada nije bilo tako dramatično stanje, kao što je trenutno.

„Ljudi iz Bosne me zovu i pitaju da li će biti rata i da li treba da se isele“, kazao je austrijski diplomata koji je 12 godina bio na mestu visokog predstavnika i da on “
umiruje svoje poznanike izjavama američkog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara, koji je prilikom posete Sarajevu, rekao da neće biti rata.“

Dodaje da postoji pojačano interesovanje SAD za BiH, ali i podesća na to da je Dodik, kako kaže, već i preduzeo konkretne korake poput istupanje iz Agencije za lekove BiH i skreće pažnju da on želi da stvori sopstvenu armiju.

A osnivanje zajedničke bosanske vojske, kaže Incko, je možda najveće dostignuće međunarodne zajednice u Bosni.

„Dodik svojim najavama želi da skrene pažnju sa čnjenice da ne može prikazati nikakve uspehe“, naglasio je on ukazujući da će u RS biti održani izbori naredne godine.

Incko je, u intervjuu za „Prese“, branio i spornu odluku o kažnjavanju negiranja navodnog genocida u Srebrenici koju je nametnuo neposrednu pre napuštanja funkcije visokog predstavnika.

„U Austriji imamo zakon koji zabranjuje veličanje nacizma. Negiranje holokausta se kažnjava“, naveo je ovo poređenje Incko.

On dodaje da je došlo do „eskalacije veličanja ratnih zločinaca i negiranja genocida“ i da je zakonom preduzeo moralnu i civilizacijsku meru, ali i sproveo smernice EU iz 2008.godine.

Incko je tvrdi da taj zakon nije usmeren protiv Srba.
„Ne postoje loši narodi. Građani u Bosni, bili Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, su dobri, miroljubivi ljudi, spremni uvek da pomognu“, kazao je on.

Incko je u intervjuu navodi i da se protiv funkcije visokog predstavnika ne bore samo bosanski Srbi, već i Rusija i dodaje da je uveren da međunarodna zajednica i dalje ima svoju ulogu u BiH i da je njeno prisustvu izuzetno korisno.

Istakao je uz to da on želi „robustniju fazu međunarodne zajednice“ i požalio se što EU nije u potpunosti zauzela kako kaže „ulogu lokomotive u zemljama regiona“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar