U trendu

Index: Šta očekuje HR nakon promene vlasti u Nemačkoj

ZAGREB – Nakon 16 godina vlasti Angele Merkel i demokršćana Nemačka je dobila novu političku konstelaciju, koja želi da dokaže smisao svojeg postizbornog saveza, što znači da Hrvatsku iz Berlina očekuju razne novosti, koje možda vlasti u Zagrebu neće uvek biti srecne da čuju, piše hrvatski portal Index.

U analizi kakve promene po Hrvatsku bi se mogle dogoditi nakon odlaska Merkelove i dolaska kancelara Olafa Šolca, portal piše da premijeru Andreju Plenkoviću od pomoći neće biti ni njegove dobre veze sa Evropskom narodnom partijom, jer sada u Berlinu vladaju socijaldemokrati, zeleni i liberali, dok su demokršćani odnosno narodnjaci u opoziciji.

U svakom slučaju, piše portal, zasad sve upućuje na to da Šolcova crveno-zeleno-žuta vlada, koja zbog toga nosi naziv Semafor, planira u nekim aspektima da vodi drugačiju politiku od Angele Merkel, kao i da je spremna na promene u Nemačkoj, ali i u nemačkoj politici prema ostatku sveta.

Analizirajući kako bi neke od najavljenih politika nove nemačke vlade mogle da utiču na građane i državu Hrvatsku, portal polazi od migranata na spoljnim granicama EU.

Navodi se da ljudska prava migranata i izbeglica jedna su od glavnih političkih tema Zelenih, koji su podržavali izbegličku politiku Angele Merkel 2015. godine mnogo više nego dobar deo stranke tadašnje nemačke kancelarke.

Podsećaju da su zbog nehumanog odnosa prema migrantima na granici prema BiH političari nemačkih Zelenih često javno prozivali Hrvatsku, a u tome su bili najglasniji njihovi evrozastupnici.

Plenkovićevu vladu je, kažu, za vreme Merkel službeni Berlin hvalio kada je reč, kako se to govorilo, o zaštiti spoljne granice EU, a nije bilo ni glasnih osuda iz Evropske komisije iako je u međuvremenu svima postalo jasno, zahvaljujući radu novinara, da Hrvatska provodi ilegalni pushback.

Položaju Hrvatske, dodaju, ne pomažu ni nedavne izjave predsjednika Zorana Milanovića, koji je optužio Savet Evrope da gura nos gde mu nije mesto, što su onda preneli i brojni nemački mediji.

Hrvatska, kažu, može očekivati packe iz Berlina, koje bi poprilično mogle zakomplikovati planove Andreja Plenkovića, posebno kada je reč o ulasku u šengensko područje slobodnog kretanja unutar Unije u kojem su 22 države članice.

Zasad nema najava da bi se tome neko protivio, ali to se može brzo promeniti s dolaskom nove nemačke ministarke spoljnih poslova, piše Index.

„U budućim proširenjima šengenskog prostora želimo uz postojeće sigurnosne kriterijume dodatno posvetiti posebnu pažnju usklađenosti s vladavinom prava i postaviti humanitarne standarde“, rečenica je koja je ušla u program nove nemačke vlade na insistiranje Zelenih, ukazuje portal i konstatuje da su za Plenkovića to loše vesti.

„Jer, Hrvatska se nije pokazala ni kao pravna država ni kao država koja drži do međunarodnih humanitarnih standarda kada je reč o ljudskim pravima migranata. Nije isključeno da njegova višegodišnja ofenziva uvođenja Hrvatske u šengenski prostor tako na samom kraju naiđe na goleme prepreke…“, navodi portal.

Zaokret se, navode, očekuje i u ekonomskoj politici Nemačke, jer od toga zavise mnoge stvari u Hrvatskoj.

Ako, dodaju, nemačka ekonomija bude nastavila da raste, može se očekivati nastavak tog trenda.

Ako pak u Nemačkoj dođe do ekonomskih problema, oni se vrlo brzo na razne načine prelijevaju i na Hrvatsku.

A tu je, kažu, i pitanje migracije, jer nova vlast želi useljavanje u Nemačku da učini lakšim, kao i dobijanje nemačkog državljanstvo, što bi, dodaju, mogli da iskoriste i mnogi Hrvati.

„To znači da bi Hrvatska izgubila još stanovništva u pravcu Nemačke, što bi u konačnici moglo dovesti do velikih problema kod nas“, piše Index.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.