U trendu

Indija: Demonstranti kamenicama na kamp bezbednosnih snaga

GUVAHATI – Demonstranti su bacali kamenice i palili područja oko kampa koji pripada bezbednosnim snagama u indijskoj državi Nagaland, dan nakon što su odbrambene snage greškom ubile najmanje 14 ljudi, saopštili su danas zvaničnici te zemlje.

Najmanje 14 civila i jedan pripadnik obezbeđenja greškom su ubijeni kada su indijske snage otvorile nasumičnu vatru u selu u državi Nagaland, saopštili su ranije danas vladini i vojni zvaničnici.

„Napolju je masa ljudi koja gađa kamp kamenjem“, rekao je za Rojters jedan bezbednosni zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan, a bio je okružen besnim demonstrantima.

Indijski ministar unutrašnjih poslova Amit Šah rekao je da je „vrlo uznemiren“ vešću da su ubijeni civili u incidentu u subotu kasno uveče.

Glavni ministar države Nagelanda, Nejfiu Rio rekao je za Rojters da će biti sprovedena istraga, kao i da će svi krivci biti kažnjeni za pomenuti incident, koji je pripisao neuspehu obaveštajnih službi.

U napadu je povređeno najmanje 12 civila i nekoliko pripadnika snaga bezbednosti, saopštio je zvaničnik federalnog Ministarstva odbrane u Nju Delhiju.

Lokalno stanovništvo u Nagalandu često optužuje vojne snage da pogrešno napadaju civile u svojim operacijama protiv pobunjeničkih grupa.

Neimenovani član vojske ispričao je da su vojnici zapucali ka kamionu, nakon što su dobili informaciju da se u toj oblasti kreću pobunjenici i da je prvo ubijeno šest ljudi, preneo je AP.

Okupljeni žitelji sela su potom zapalili dva vojna vozila, a vojnici su tada pucali na njih i ubili još sedam ljudi, naveo je vojni zvaničnik koji nije želeo da otkriva identitet, jer nije imao dozvolu da govori za medije, navodi se u izveštaju američke novinske agencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.