U trendu

Indija: Konfuzija oko biometrijskih ličnih karti

NJU DELHI – Indija je danas povukla upozorenje građanima da privatnim subjektima ne dele fotokopije nacionalne biometrijske lične karte, nakon što je ta objava izazvala paniku na društvenim mrežama.

Adhar kartica, koja ima jedinstveni lični broj vezan za otiske prstiju pojedinca, skeniranje lica i očiju, ima za cilj da blokira krađu ili curenje ličnih podataka iz indijskih šema socijalne zaštite, prenosi Rojters.

Međutim, kritičari strahuju da bi uvođenje ovakvog dokumenta moglo dovesti do uspostavljanja državnog nadzora.

Biro za štampu indijske vlade je povukao upozorenje samo dva dana nakon što ga je izdao, uz obrazloženje da je saopštenje objavljeno s ciljem da se preduprede pokušaji zloupotreba Adhar kartice, a da je potom povučeno „zbog mogućnosti da bude pogrešno protumačeno“.

U najnovijem saopštenju se navodi da sistem Adhar ima adekvatne instrumente zaštite identiteta i privatnosti korisnika kojima se savetuje samo da budu „normalno oprezni“.

U saopštenju izdatom u petak građanima je savetovano da ne dele fotokopije svojih Adhar kartica sa organizacijama koje bi mogle da ih zloupotrebe.

„Nelicenciranim privatnim subjektima kao što su hoteli ili bioskopske sale nije dozvoljeno da prikupljaju ili čuvaju kopije Adhar kartica“, navodi se u prvom saopštenju biroa za štampu indijske vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar