U trendu

Indija: Novi talas masovnih protesta poljoprivrednika

NJU DELHI – Stotine poljoprivrednika u indijskim državama Pendžab i Harijana danas su blokadom puteva započeli novi talas protesta protiv spornih izmena zakona o poljoprivredi, dok njihovi saborci, koji od novembra prošle godine kampuju na prilazima Nju Delhija, zahtevaju potpuno ukidanje zakona.

Nekoliko ranije održanih rundi pregovora između predstavnika sindikata poljoprivrednika i vlade nisu dale rezultate, vlada ne odustaje od tvrdnji da će se izmenama zakona povećati prihodi poljoprivrednika, dok ih sindikati smatraju nepravednim i eksploatatorskim, navodi se u izveštaju BBC.

Premijer Narendra Modi nazvao je reforme „prekretnicom“ za indijski agrar, međutim grupe nezadovoljnih poljoprivrednika upozoravaju da su reforme u suprotnosti sa obećanjima da će izmene zakona rezultirati boljim prihodovanjem i većom produktivnošću farmi već će, kako tvrde, zemljoradnike izložiti hirovitom slobodnom tržištu i učiniti ih siromašnijima.

Današnji poziv na generalni štrajk širom zemlje upućen je na prvu godišnjicu usvajanja spornog zakona u parlamentu Indije.

Velike opozicione stranke, uključujući i najsnažniju Kongresnu stranku, ali i nekoliko lokalnih vlada, podržale su novi talas protesta koji je počeo u 6:00 časova po lokalnom vremenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar