U trendu

Indija: Održan novi protest zbog grupnog silovanja devojke

NJU DELHI – Stotine demonstranata okupljenih u blizini zgrade parlamenta u Nju Delhiju zahtevalo je raspuštanje vlade u saveznoj državi Utar Pradeš, u kojoj je 19-godišnja devojka preminula od teških povreda zadobijenih nakon što su je silovala četiri muškarca.

Oni su vladu, predvođenu Indijskom narodnom partijom, optužili da pokušava da zataška zločin, prenosi Asošiejted pres.

Vlada u državi Utar Pradeš ne dozvoljava nikome da se susretne sa porodicom preminule devojke, dok selo u kojem žive čuva kordon policije.

Indijska televizija je emitovala snimak u kojem je prikazano kako veliki broj pripadnika policije odbija da novinarima obezbedi pristup selu. Policija tvrdi da će medijima biti omogućeno da posete selo nakon što istraga bude završena.

Jedna od učesnica protesta, bolivudska glumica Svara Basker, istakla je da ishitreno kremiranje tela žrtve bez odobrenja porodice pokazuje neosetljivost državnih vlasti.

Žrtva je kremirana u sredu, a njena porodica tvrdi da im policija nije dozvolila da izvrše poslednje rituale pre kremacije.

Liderka glavne opozicione sranke, Kongresne partije, Prijanka Gandi takođe je kritikovala ovaj potez vlasti. Ona i njen brat Rahul privedeni su u četvrtak, nakon što su pokušali da posete porodicu preminule devojke.

Napad na 19-godišnju devojku poslednji je u nizu brutalnog seksualnog nasilja nad ženama u Indiji, koji je doveo do uličnih protesta u nekoliko delova zemlje.

Indijka iz redova Dalita, najniže kaste u Indiji, preminula je pošto su je silovala četiri muškarca iz viših društvenih slojeva. Grupno silovanje dogodilo se sredinom prošlog meseca u indijskoj državi Utar Pradeš, a žrtva je umrla u jednoj bolnici u Nju Delhiju od posledica zadobijenih teških povreda.

Počinioci su lišeni slobode, a brat nesrećne devojke je izjavio da nikakvih hapšenja nije bilo u prvih deset dana posle silovanja i da se njegova sestra dve sedmice borila za život.

Daliti, kojih, kako se procenjuje, u Indiji ima oko 200 miliona, svakodnevno su žrtva diskriminacije čiji koreni leže u drevnom indijskom kastinskom sistemu, iako danas postoje zakoni koji štite njihova prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.