U trendu

Indija: Opozicioni lider Raul Gandi isključen iz parlamenta

NJU DELHI – Glavni indijski opozicioni lider Raul Gandi izgubio je poslaničko mesto nakon što ga je sud proglasio krivim za klevetu o premijeru Narendri Modiju i isključen je iz zakonodavnog tela, saopštio je danas indijski parlament.
Gandi, koji je predstavljao izbornu jedinicu u južnoj državi Kerala kao član Kongresne stranke, isključen je iz donjeg doma parlamenta od 23. marta, dana kada je osuđen na dve godine zatvora zbog toga što je na predizbornom skupu 2019. godine rekao: „Zašto se svi lopovi prezivaju Modi?“.

Gandi je zatim u govoru imenovao odbeglog indijskog dijamantskog tajkuna Nirava Modija, odbeglog šefa indijske Premijer lige Lalita Modija i Narendra Modija.
Prema pravilima indijskog parlamenta, poslanik gubi svoje mesto, ukoliko je počinio zločin i osuđen na dve ili više godina zatvora, preneo je AP.
Sud u Suratu, na zapadu Indije, osudio je Gandija na dve godine zatvora u četvrtak zbog klevete, ali neće odmah ići u zatvor jer mu je odobrena kaucija od 30 dana, tokom koje može da uloži žalbu.

Ukoliko apelacioni sud poništi Gandijevu osudu, on može da ponovo dobije poslaničko mesto.
Gandi je jutros nakratko posetio parlament.

Tužbu za klevetu podneo je lider vladajuće Indijske narodne partije u zapadnoj državi Gudžarat, Purneš Modi, koji je rekao da su Gandijevi komentari oklevetali sve koji se prezivaju Modi.

Modi je uobičajeno prezime u zapadnoj državi Gudžarat.
Predsednik Kongresne stranke rekao je da će Gandi uložiti žalbu na presudu višem sudu i nazvao je Modijevu vladu „kukavičkom i diktatorskom“.

Gandi je jedan od glavnih opozicionih lidera Indije i on će se najverovatnije boriti protiv Modija kada premijer bude tražio treći mandat na izborima 2024. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar