U trendu

Indipendent: NATO sve češće presreće ruske avione

Sve više aviona NATO presreće ruske vojne avione u jeku tenzija između SAD-Rusija, a samo u 2016. godini zabeleženo je 780 ovakvih incidenata, što je najviše od kraja „Hladnog rata“, piše Indipendent.

U 2015. godini, zabeleženo je gotovo dvostruko manje incidenata – 410.

Britanski presretači bili su ukljuceni u više operacija 2016. godine, a u pojedinim incidentima ruski bombarderi viđeni su kako se približavaju Velikoj Britaniji, ali nije registrovan nijedan slučaj koji uključuje povredu britanskog vazdušnog prostora.

U takvim situacijama uobičajen je odgovor države da pošalje svoje presretače da izvide o kakvim se avionima radi, kao i da procene da li se radi o bezbednosnoj pretnji.

Kako se navodi, sa druge strane, broj presretanja ruskih aviona u Istočnoj Evropi smanjen je prošle godine u odnosu na 2015.

Litvansko ministarstvo odbrane navelo je da su zabeležili svega 110 incidenata u odnosu na 160 zabeleženih 2015. godine.

Ipak, broj je i dalje duplo veći nego pre sukoba u Ukrajini, koji je pogoršao odnose Rusije i EU zbog ruske intervencije u Ukrajini i aneksije Krima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.