U trendu

Institut EU: Kineska ulaganja šire korupciju na Zapadnom Balkanu

Kineska ulaganja u infrastrukturu na Zapadnom Balkanu podstiču ionako proširenu korupciju u regionu, navodi u najnovijoj analizi Institut za bezbednosna istraživanja Evropske unije (EUISS).

Institut, sa sedištem u Parizu, čije analize prate Evropska komisija i druga tela Evropske unije, takvu tvrdnju potkrepljuje podacima da su dosadašnje kineske investicije u puteve i železnice od 5,5 milijardi evra došle u Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju tako što su „kineske kompanije dobijale ugovore direktno od vlada, a ne preko tendera koji nalažu nadmetanje“ više firmi.

Zapadnobalkanske zemlje, kako se ukazuje, „često su morale da donose posebno uobličene zakone za kineske projekte da bi udovoljile zahtevima Pekinga da se ugovori prave direktno s vladama, što stvara nejasne praznine i izuzetke u zakonima i odlaže usaglašavanje regiona sa pravilima i standardima EU“.

U prilog takvoj tvrdnji EUISS posebno navodi slučaj kineske investicije u autoput Kičevo-Ohrid i ocenjuje da je tu utvrdjen gubitak za makedonski budžet od 155 miliona evra i „otkriven skandal u koji su upleteni četvorica političara iz prethodne vlade, uključujući bivšeg premijera“.

„Mnoštvo je navoda širom regiona da su neki ugovori s kineskim kompanijama praćeni nezakonitim plaćanjima“, stavlja do znanja Institut EU i predočava da „izostanak uvida u celokupan postupak sklapanja ugovora i nabavki pojačava takav utisak“.

„A kao ishod“, kako napominje, „Kina učvršćuje ustaljeni način vodjenja poslova iza zatvorenih vrata, podriva reforme koje sprovode vlade“ u regionu i doprinosi stvaranju „belih slonova“ na Zapadnom Balkanu.

U analizi se primećuje da su pri tome ograničeni javni uvid i izveštaji o poslovima, moguć je otud „državni upliv na sklapanje projekata umesto ocene o izvodljivosti… I tek kad skandal izbije na videlo, kao u BJR Makedoniji, sve pojedinosti projekata finansiranih od Kine dolaze do javnosti“.

Institut za bezbednosna istraživanja EU podvlači da „sve to dovodi do pogoršavanja već postojeće razmere korupcije u regionu“ i kaže da „Kina svakako nije jedina odgovorna za takvo stanje stvari i poslova, ali njeni projekti bitno tome doprinose“.

Posle promene vlade u Skoplju, podseća se u analizi, Ministarstvo transporta i komunikacija zaustavilo je radove na autoputu Kičevo-Ohrid, koje sa 373 miliona evra finansira Kina, zbog navoda o gubitku od 155 miliona evra za makedonski budžet.

Kineska Eksim banka finansira sa 206 miliona evra i autoput Skoplje-Štip, „a ti projekti su stalno praćeni tvrdnjama o korupciji…i vodeća opoziciona stranka Socijaldemokratska unija Makedonije je 2017 obelodanila 38 video snimaka razgovora visoko rangiranih političara vladajućih stranaka koji su razgovarali o direktnim plaćanjima od strane odabranih kineskih kompanija“.

U analizi EU se podvlači da je sve to istraživalo Specijalno javno tužilaštvo u Skoplju i najnovija otkrića Ministarstva transporta i komunikacija ukazuju na loše upravljanje ovim projektom, što je povećalo troškove za 120 miliona evra, kao i da je ugovor išao u prilog politički povezanim domaćim kooperantima“.

Kineska kompanija koja je dobila ugovore i izvodi radove u Makedoniji je Sinohydro, „jedna od mnogih na crnom spisku Svetske banke“, napominje Institut EU i dodaje da „primer BJR Makedonije ukazuje na kineski model ulaganja u infrastrukturu na Zapadnom Balkanu i moguće je da skrene pažnju na slične probleme u koji se u budućnosti mogu pojaviti u zemljama gde počinju kineski projekti“.

„Jasno je da se taj upliv brže širi tamo gde na pravilima utemeljen poredak još nema čvrste osnove, a jačanje populističkih političara u regionu prirodno olakšava kineski upliv, dok lokalne vodje gledaju na Peking kao jednu od alternativa u odnosu na EU put osavremenjivanja državne uprave i javnog života“, navodi se u analizi.

(Beta)

1 komentar
  1. goran manic

    Nikakve veze nemaju Kinezi s korupcijom. Korupcija je način života balkanskih političara.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike