U trendu

Intervju Megan i Hari:Javnost podeljena, palata ćuti

LONDON – Nakon intervjua koji su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa dali američkoj voditeljki Opri Vinfri i koji je izazvao velike reakcije u javnosti, britanski kraljevski dvor i dalje ćuti, a javnost je podeljena.

Bakingamska palata nije se oglasila više od 24 sata povodom tvrdnji Megan Markl da je njeno mentalno zdravlje bilo ugroženo dok je živela u palati, kao i da su neki članovi kraljevske porodice doveli u pitanje pravo nasledstva njenog sina Arčija zbog boje kože.

Zbog tih tvrdnji britanska javnost je ostala veoma podeljena, što se u ponedeljak uveče odrazilo i na društvenim mrežama, prenosi Skaj njuz.

Pojedini su na društvenim mrežama fokusirali su se na priču o mentalnom zdravlju, a neki su naveli da je Megan spasila brojne živote, dok su drugi naveli da je šokantno što su Harijev brat Vilijam i njegova zena Kejt osnovali Udruženje za mentalno zdravlje, a Megan nije mogla da dobije pomoć.

Sa druge strane, novinar i voditelj popularne emisije „Dobro jutro Britanijo na ITV televiziji“ Pirs Morgan javno je rekao da je zgranut onim što je video i nazvao intervju Harija i Megan „dvosatnim smećem kraljevske porodice, monarhije i svega za šta je kraljica toliko radila“.

„Žao mi je, ali ne verujem ni u reč od onoga što je Megan rekla“, rekao je Morgan.

Prema istraživanju YuGov (YouGov) agencije, 47 odsto ispitanika ocenilo je intervju kao neprikladan, 21 odsto kao prikladan, a 31 odsto nije moglo da odluči.

Čak 33 odsto ispitanika izjasnilo se da nema nimalo simpatija za Harija i Megan, 12 odsto da su im simpatični, 23 odsto je navelo ne previše, dok 15 odsto nije moglo da se odluči.

Kada se radi o kraljevskoj porodici, 20 odsto anketiranih je reklo da ih uopšte ne voli, 16 odsto da ih voli, 25 odsto je reklo da ih ne voli previše.

Brojne javne ličnosti takođe su iznele svoje mišljenje o intervjuu, pa je tako pevačica grupe Litl miks Li En Pinok rekla da je on pokazao da osnovni rasizam leži u kraljevskoj ustanovi, dok je bivša zvezda ragbi kluba iz Velsa Geret Tomas u znak podrške objavio zajedničku fotografiju sa princom Harijem.

Australijski glumac Hju Džekmen rekao je da bi ljudi trebalo da pogledaju intervjuu uz komentar da bi „kada je neko dovoljno hrabar da traži pomoć, trebalo bi da ga poslušamo“, napisao je Džekmen.

Komičarka Đina jašer navela je da je ne iznenađuju navodi o rasizmu unutar kraljevske porodice navodeći da je „Britanija stekla bogatstvo na leđima kolonijalizma i robovlasništva“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.