U trendu

IPI poziva Abea da se založi za slobodu medija

BEČ – Međunarodni institut za medije (IPI), globalna mreža urednika, direktora medija i vodećih novinara, pozvao je japanskg premijera Šinzo Abea da pokrene pitanje slobode medija i napada na novinare tokom predstojećeg samita G20 u Osaki.

„Japan preuzima predsedavanje G20 u kritičnom trenutku kada snažnim stubovima demokratije, kao što su nezavisni mediji, prete upravo oni lideri koji su odgovorni za podršku demokratskim vrednostima“, navodi se u pismu čelnika te organizacije Markusa Spilmana i Barbare Tronfi koje je japanski nacionalni komitet IPI-ja dostavio vladi u Tokiju.

Oni u pismu pozivaju Abea da razgovara s liderima G20, kako bi obezbedio slobodu medija i bezbednost novinara u njihovim zemljama.

U pismu se ukazuje na to da se sloboda medija u mnogim zemljama brzo pogoršava i da su napadi na nezavisne novinare i medijske kuće dobili alarmantne razmere.

Upozorava se na to da mnoge vlade novim zakonima pokušavaju da uguše slobodne medije i kritički nastrojene novinare.

Ističe se da je od zemalja G20, u Meksiku ubijen neverovatan broj novinara, a da je Turska, zemlja sa najviše uhapšenih novinara, pošto se u zatvorima nalazi njih 140.

IPI podseća da je australijska savezna policija ranije ovog meseca pretresla prostorije ABC njuza i kuću novinarke, očigledno zanemarujući slobodu štampe.

U Rusiji, dodaje se u pismu, u zatvoru je nekoliko novinara koji kritikuju vlast, a pojedini su umrli pod nerazjašnjenim okolnostima.

„U Indiji su napadi na novinare eskalirali, a istrage o ubistvima novinara su letargične. Saudijska Arabija nije uspela da preduzme mere protiv odgovornih za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija“, navodi IPI.

U pismu se ocenjuje da lideri zemalja G20 etiketiraju medije kao „neprijatelje naroda“, napadaju novinare i medijske organizacije na društvenim mrežama, pokušavaju da ih diskredituju i ohrabruju pristalice da ih u tome prate.

IPI od Abea zahteva da pozove Tursku da oslobodi novinare iz zatvora, a Saudijsku Arabiju, Meksika i Indiju da obezbede pravdu za ubijene novinare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.