U trendu

IPI: Saudijska Arabija da osigura pravdu za ubijenog Kašogija

BEČ – Međunarodni institut za štampu (IPI), globalna mreža urednika, medijskih direktora i novinara za slobodu medija, danas je pozvao međunarodnu zajednicu da zahteva od Saudijske Arabije da osigura pravdu za ubijenog novinara Džamala Kašogija nakon izveštaja koji je objavila Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHĆR) Agnes Kalamard.

Ona je juče objavila izveštaj u kome je utvrdilla da postoje pouzdani dokazi o visokim saudijskim zvaničnicima, uključujući princa Mohamada bin Salmana, koji su individualno odgovorni za ubistvo Kašogija, navedeno je u saopštenju Međunarodnog instituta za štampu.

Egzekucija Kašogija je simbol globalnog obrasca ciljanog ubistva i pretnji novinarima i medijskim radnicima koje države, agencije UN, specijalne procedure i brojne međunarodne i nacionalne organizacije za ljudska prava redovno osuđuju, napisala je Kalamardova u izveštaju.

„Nalazi ovog izveštaja pružaju dodatne dokaze da je saudijska vlada odgovorna za strašno ubistvo Džamala Kašogija i da državne vlasti nisu ispunile svoju obavezu da istraže ovaj zločin“, izjavila je izvršna direktorka IPI Barbara Trionfi.

Kašogi, kolumnista „Vašington posta“, ubijen je 2. oktobra 2018. godine nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

U izveštaju se navodi da je stigao u konzulat po dogovoru, kako bi dobio papire koji su mu bili potrebni za venčanje.

Onda se suočio sa saudijskim zvaničnicima i ubijen je, možda tako što mu je ubrizgan sedativ, ugušen plastičnom kesom i raskomadan, stoji u izveštaju.

Izveštaj Kalamardove koristi snimke dobijene iz konzulata kako bi rasvetlio poslednje trenutke Kašogijevog života, zaključivši da je smrt novinara „međunarodni zločin“.

Sada je posao međunarodne zajednice, posebno tradicionalnih saveznika Saudijske Arabije da osiguraju da oni koji su naredili ubistvo Kašogija ne izbegnu pravdu, istakla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.