U trendu

Iračanki Nadiji Murad nagrada Vaclav Havel

Iračanka Nadia Murad, aktivistkinja za ljudska prava iz zajednice Jazida, ovogodišnja je dobitnica nagrade „Vaclav Havel“ koju dodeljuje Parlamentarna skupština Saveta Evrope, saopštila je danas ta organizacija.

Specijalno priznanje za istaknuto delovanje civilnog društva u odbranu ljudskih prava, uz novčani iznos od 60.000 evra, uručeno je danas Nadiji Murad na svečanosti u Strazburu, na otvaranju Jesenjeg plenarnog zasedanje Parlamentarne skuštine saveta Evrope (PACE).

Na ceremoniji su uručene i dve diplome nominovanima koji su ušli u najuži izbor: Gordani Igrić, novinarki iz Srbije i braniteljki ljudskih prava i slobode medija, i Medjunarodnom institutu za ljudska prava Fondacije Rene Kasen koji od 1969. radi na promovisanju ljudskih prava i mira kroz nastavu i istraživanja, navodi PS SE.

Nadiju Murad je 2014. godine, kada je imala 21 godinu, u severnom Iraku otela Islamska država, zajedno sa hiljadama drugih žena i dece. Držali su je u ropstvu i zlostavljali tri meseca, dok nije uspela da pobegne i stigne do Nemačke, navodi se na sajtu ove panevropske organizacije.

Kako se dodaje, Murad je postala aktivistkinja za ljudska prava i skrenula pažnju javnosti na zajednicu Jazida, posebno na nasilno seksualno ropstvo i trgovanje ženama i decom koje zarobi Islamska država.

Ona je bila kandidatkinja za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, a u septembru ove godine je postala prva ambasadorka dobre volje Ujedinjenih nacija za dostojanstvo preživelih u trgovanju ljudima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.