U trendu

Iračke paravojne formacije stigle do granice sa Sirijom

 Iračke šiitske paravojne formacije koje podržava Iran stigle su danas na granicu sa Sirijom pošto su preuzeče kontrolu nad niz sela zapadno od Mosula, rekao je portparol jedinica.

Pokret ka granici usledio je posle zauzimanja sela i ključne rute za snabdevanje Islamske države u pustinji zapadno od Mosula, dok se iračka vojska fokusirala na oslobadjanje samog grada punog civila.

Po rečima poslanika Karima al-Nurija, jedinice uglavnom šiitskih boraca nazvane Snage narodne mobilizacije su operaciju počele isterivanjem ekstremista iz grada Badž, oko 40 kilometara od sirijske granice.

Komandant jedinica Šeik Sami al-Masudi rekao je da je plan da se duž granice „podigne barikada i iskopa rov“ i tako granica osigura i oteža život švercerima i pobunjenicima.

Masudi je Badž opisao kao poslednju liniju snabdevanja Islamske države izmedju Sirije i Iraka u tom području i da su njegove jedinice stigle do granice osvajanjem sela Um Džrais.

Jedan od vodja paravojnih jedinica, Hašim al-Musavi, rekao je da su njegove snage spremne da posle obezbedjivanja granice predju u Siriju, ali je dodao da je za to potrebno odobrenje iračke vlade.

Na sirijskoj strani traje borba za teritoriju izmedju sirijskih pobunjenika, Islamske države i Sirijskih demokratskih snaga koje podržavaju SAD. I sirijska vojska vodi ofanzivu ka iračkoj i jordanskoj granici ali i dalje nije blizu.

Sirijske provladine snage su 18. maja bile meta američkog vazdušnog napada jer su, po tvrdnjama koalicije koju SAD predvode, predstavljale pretnju za američke vojnike i njihove saveznike blizu granice sa Jordanom. Aktivisti su rekli da su juče na sirijsku vojsku bačeni leci koalicije koji su ih upozoravali da ne prilaze graničnom prelazu Tanf jer će „svaki pokret ka Tanfu biti smatran neprijateljskim“.

Dok iračka vojska, policija i specijalne jedinice operišu u Mosulu, šiitske paravojne formacije su bile zadužene za presecanje linija snabdevanja Islamske države zapadno od grada. Obe operacije su pokrenute u oktobru.

Islamska država je Mosul zauzela u leto 2014. i odatle je njen lider Abu Bakr al-Bagdadi proglasio kalifat Iraka i Sirije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.