U trendu

Iračke snage tvrde da su zauzele drevni grad Hatru

Iračke paravojne snage saopštile su danas da su zauzele drevni grad Hatru u blizini Mosula, star 2.000 godina, oko kojeg su te snage, uz podršku SAD, mesecima ratovale s ekstremistima Islamske države.

Portparol iračkih snaga sačinjenih uglavnom od šiitskih jedinica Karim al Nuri (al-Nouri) rekao je za iračku državnu televiziju da su zazeli grad na Uneskovoj (UNESCO) listi svetske baštine i da su došli na oko tri kilometra od obližnjeg istoimenog grada.

Iračke snage često tvrde da su proterali Islamsku državu iz oblasti koje su daleko od bezbednih ili nad kojima ta ekstremistička organizacija ubrzo povrati kontrolu.

Ekstremisti Islamske države uništili su Hatru zajedno s drugim drevnim nasledjem u Mosulu i njegovoj okolini, nakon osvajanja velikog dela teritorije na severu Iraka u leto 2014. godine.

Pripadnici te organizacije javno govore da antikviteti propagiraju idolatriju, ali sumnja se da oni prodaju drevne eksponate na crnom tržištu kako bi finansirali svoje operacije.

Islamska država je u aprilu 2015. godine objavila video klip u kojem se vidi kako njeni pripadnici čekićima razbijaju zidine Hatre i pucaju iz automatskih pušaka u statue neprocenjive vrednosti.

Veruje se da je Hatra sagradjena u drugom ili trećem veku pre naše ere u vreme Seleucidskog carstva.

Udaljena od Mosula oko 110 kilometara, bila je verski i trgovinski centar tokom prvog i drugog veka naše ere, utvrdjeni grad u vreme Partijskog carstva i glavni grad prvog Arapskog kraljevstva.

Hatra je odbila napade Rimljana 116. i 198. godine zahvaljujući visokim, debelim zidinama, a bila je okružena sa više od 160 kula. U središtu grada bilo je puno hramova, a centralni je imao stubove visine 30 metara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar