najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Iran i Francuska – početak novih odnosa i sporazumi od više milijardi evra

Iran i Francuska proglasili su danas otvaranje novog poglavlja u odnosima dve zemlje i postigli više ekonomskih sporazuma vrednih više milijardi evra, prilikom zvanične posete iranskog predsednika Hasana Rohanija Parizu.

Postignut je okvirni sporazum o iranskoj kupovini 118 aviona od evropskog proizvodjača Erbas (Airbus)  vredan 25 milijardi dolara.

Naftni gigant Petrol potpisao je ugovor o kupovini od Teherana izmedju 150.000 i 200.000 barela nafte dnevno. Iran ima rezerve naftom četvrte po veličini u svetu.

Francuski proizvodjač automobila PSA Pežo Sitroen je ozvaničio povratak u Iran preko zajedničke kompanije Iran Hodro preko koje se planira ulaganje od 400 miliona evra tokom pet godina. PSA se nada da proizvodi 200.000 vozila godišnje u Iranu.

“Novo poglavlje naših odnosa otvara se danas”, rekao je francuski predsednik Fransoa Oland na zajedničkoj konererenciji za štampu sa svojim iranskim gostom.

Rohani je tokom prepodneva rekao da treba zaboraviti ljutnju i pozvao na “nove odnose”. On je naveo da treba iskoristiti pozitivnu atmosferu nastalu ukidanjem sankcija protiv njegove zemlje da bi se dao novi podstrek bilateralnim odnosima.

Tokom posete se razgovaralo i o ljudskim pravima u Iranu, a u isto vreme u Parizu su održane demonstracije zbog iranskog kršenja ljudskih prava. Oland je rekao da je preneo svom iranskom kolegi da je Francuska privržena ljudskim pravima.

Dve strane pokušale su da približe stavove posebno oko sirijskog pitanja, saopštilo je francusko ministarstvo spoljnih poslova. Iran podržva sirijskog predsednika Bašara al Asada, dok Pariz želi da on ode.

“Važno je da se sprovedu humanitarne mere i da se pregovorima dodje do političke tranzicija. Ona je moguća”, rekao je Oland i izrazio žaljenje još nije jasno da li će početi mirovni pregovori Siriji predvidjeni u Ženevi, pod pokroviteljstvom UN.

Iranski predsednik je rekao da Francuska i Iran zajedno treba da se bore protiv “fanatizma, terorizma i ekstremizma” kao i da je potrebno da razmenjuju obaveštajne podatke s tim u vezi.

Pariz, koji je blizak Saudijskoj Arabiji, je takodje razgovarao sa iranskim predsednikom o krizi u iransko-saudijskim odnosima. Dve strane su prekinule diplomatske odnose početkom januara kada je Rijad pogubio jednog šitskog sveštenika, na šta se reagovalo u Teheranu pljačkanjem saudijske ambasade.

Francuski zvaničnici Rohaniju su u Parizu priredili doček sa vojnim počastima.

Od islamske revolucije 1979. odnosi Teherana i Pariza prošli su kroz brojne krize do smirivanja kada je u julu postignut medjunarodni sporazum o redukciji iranskog nuklearnog programa, za šta je Iran zauzvrat dobio ukidanje sankcija. Posle ukidanja sankcija Iran i njegovih 79 miliona stanovnika otvaraju se za zapadne industrijalce.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike