Iran:Jedine taoce drži Južna Koreja,naših 7 milijardi dolara

TEHERAN – Portparol iranske vlade odbacio je danas navode da iranska zaplena južnokorejskog plovila predstavlja „uzimanje talaca“ i rekao da je Južna Koreja ta koja „drži taoce“, odnosno 7 milijardi dolara iranskih sredstava.
„Navikli smo na takve navode, ali ako postoji bilo kakvo „držanje talaca“, onda korejska vlada drži 7 milijardi dolara, koji nam pripadaju, kao taoce bez ikakvih osnova“, rekao je portparol vlade Ali Rabiei, prenosi Rojters.

Napetost između Južne Koreje i Irana se produbljuje, a južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova razmatra da li da u nedelju pošalje svoje diplomate u Teheran, kako je ranije planirano, s obzirom da su iranske snage zaplenile tanker koji je plovio pod južnokorejskom zastavom u Persijskom zalivu, a posadu lišile slobode.

Ovaj incident se dogodio nakon što je Južna Koreja zamrzla iranski novac deponovan u južnokorejskim bankama.

Iranska državna televizija je prenela izjavu jednog zvaničnika iz Teherana koji je rekao da je zamenik ministra spoljnih poslova J. Koreje Čoj Džong-kun najavio da će razmotriti zahtev Irana da se odmrznu iranska sredstva u vrednosti od 7 milijardi dolara, prenela je agencija.

U međuvremenu je južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da zbog aktuelne situacije nije jasno hoće li Čoj putovati u Teheran.

Iranska državna televizija je prenela izjavu Saida Katibzadeha, predstavnika iranskog ministarstva inostranih poslova da je južnokorejski tanker, koji je prevozio hemijske supstance, zaplenjen jer je „zagađivao more“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.