U trendu

Iran: Kriza u Mjanmaru smrt za Nobelovu nagradu

Nasilje nad muslimanskom manjinom Rohindža u Mjanmaru znači „smrt” za Nobelovu nagradu za mir, izjavio je danas iranski vrhovni vodja, ajatolah Ali Hamenei.

Ajatolah je kritikovao bivšu mjanmarsku opozicionarku Aung San Su Ći, nagradjenu 1991. godine Nobelovom nagradom za mir.

„Okrutna vlada, na čijem je čelu okrutna žena dobitnica Nobelove nagrade za mir, koja ubija i pali nezaštićene ljude, koja pali njihove domove… To je smrt za Nobelovu nagradu za mir“, navodi se u video poruci objavljenoj na sajtu iranskog vrhovnog vodje.

Hamenei je odbacio tvrdnje da je kriza u Mjanmaru verske prirode iako, kako je rekao, „jesu umešani i verski ekstremisti“.

On je rekao da je u pitanju politička stvar i da je potrebno izvršiti političke i ekonomske pritiske na mjanmarsku vladu da bi se prekinulo nasilje.

Oko 370.000 ljudi, uglavnom pripadnika muslimanske manjine Rohindža, napustilo je Mjanmar i pobeglo u Bangladeš, saopštila je danas Kancelarija UN za izbeglice (UNHCR).

Savet bezbednosti UN sutra će održati hitan sastanak posvećen krizi u Mjanmaru.

Iz Mjanmara, zemlje s većinskim budističkim stanovništvom, Rohindže beže od 25. avgusta. Tada su muslimanski pobunjenici napali policijske stanice i vojne punktove što je izazvalo osvetu mjanmarskih vojnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.