najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Iran najavio pravne mere protiv Saudijske Arabije

Iranske vlasti najavile su danas da će preduzeti pravne mere protiv Saudijske Arabije zbog meteža koji je nastao tokom ovogodišnjeg hadžiluka u Meki kada je najmanje 769 osoba poginulo, uključujući 136 Iranaca.

Iran je snažno kritikovao Saudijsku Arabiju, optužujući je za “nesposobnost” i “loše upravljanje” godišnjim hadžilukom koji svake godine privuče oko dva miliona hodošasnika iz više od 180 zemalja.

Među žrtvama najviše ima državljana Irana. Do sada je potvrđena smrt 134 Iranaca, dok je 85 povređeno. Među nestalima su bivši iranski ministar u Libanu, kao i dva novinara državne televizije i istaknuti politički analitičar. Više od 350 iranskih vernika se i dalje vode kao nestali.

“Prema međunarodnom pravu, ovaj incident apsolutno podleže krivičnom gonjenju”, rekao je iranski državni tužilac Ebrahim Raisi.

On je dodao da su saudijske vlasti blokirale put kojim su išli hodočasnici kako bi kraljevski konvoj mogao da prođe.

Iranski predsednik Hasan Ruhani je u Njujorku, gde je otputovao na na sednicu Generalne skupštine UN, izrazio sumnju u sposobnost Saudijske Arabije da nadgleda hadžiluk i dodao da saudijske vlasti nisu dovoljno odgovorne da organizuju tako veliki broj ljudi.

U Mini, oko pet kilometara od Meke, u četvrtak je nastala gužva u kojoj se stotine hodočasnika ugušilo ili je pregaženo, među kojima su bili vernici iz Egipta, Avganistana, Indije, Irana, Turske, Indije i Pakistana, a povređeno je više od 860.

To je nesreća s najvećim brojem žrtava tokom hadžiluka za više od dve i po decenije.

Hadžiluk, hodočašće muslimana u Meku, glavni je stub Islama i svaki sposoban musliman je obavezan da bar jednom u životu ode na hadžiluk.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike