Iran nastavio vojne vežbe na obalama Omanskog zaliva

TEHERAN – Iranska vojska započela je danas vežbu kopnenih snaga duž obale Omanskog zaliva, izvestila je iranska državna televizija, a to je poslednja u nizu vojnih vežbi koje ova zemlja organizuje u okolnostima eskalacije napetosti oko njenog nuklearnog programa i kampanje pritiska Vašingtona na Teheran, prenosi AP.

Prema izveštaju iranske televizije, u godišnjoj vežbi učestvuju jedinice komandosa i pešadija iz vazdušno desantnih jedinica, zajedno sa borbenim avionima, helikopterima i vojnim transportnim avionima, a komandant iranske vojske general Abdulrahim Musavi nadgleda vežbu, naveo je AP.

Snage iranske Revolucionarne garde su u subotu održale manevre lansiraranjem balističkih raketa na simulirani neprijateljski cilj u Indijskom okeanu.

Na snimku koji je tada prikazala iranska televizija videlo se kako dve rakete pogađaju u metu koju je iranska državna televizija opisala kao „simulirani neprijateljski brod“ na udaljenosti od 1.800 kilometara.

Tokom ranije faze vežbe, dan pre toga, snage Revolucionarne garde lansirale su više balističkih raketa zemlja-zemlja protiv simuliranih neprijateljskih baza, a raspoređivani su i dronovi koji su nosili bombe.

Vežbe se održavaju u trenutku povećane napetosti zbog nuklearnog programa Teherana i pojačanih pritisaka američke administracije na tu zemlju.

Tokom poslednjih dana mandata predsednika SAD Donalda Trampa , Iran je nedavno zaplenio južnokorejski tanker i nastavio da obogaćuje uranijum u cilju proizvodnje oružja, dok su SAD u region poslale bombardere B-52, nosač aviona US S Nimic i nuklearnu podmornicu.

Poslednjih nedelja Iran intenzivira svoje vojne vežbe, čime zemlja pokušava da izvrši pritisak na izabranog predsednika Džoa Bajdena zbog nuklearnog sporazuma, za koji je on najavio da bi ga SAD mogle ponovo prihvatiti, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.