U trendu

Iran objavio da obogaćuje uranijum do 20 odsto čistoće

TEHERAN – Iran je počeo da obogaćuje uranijum do 20 odsto čistoće, koristeći sofisticirane centrifuge u svojoj podzemnoj nuklearnoj elektrani Fordo, izvestila je iranska državna televizija.

Behruz Kamalvandi, portparol iranske Organizacije za atomsku energiju, izjavio je da je juče prvi put obogaćen uranijum na 20 odsto čistoće i da je to učinjeno pomoću naprednih centrifuga IR-6 i dodao da je Iran pre dve nedelje obavestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o razvoju događaja, prenosi AP.

IAEA je juče saopštila da je Iran ubrzao obogaćivanje uranijuma u svojoj podzemnoj fabrici Fordou, zahvaljujući naprednim mašinama koje su u stanju da lakše prelaze između nivoa obogaćivanja.

IAEA je potvrdila da je Iran počeo da ubrizgava gas uranijum heksafluorid obogaćen do pet odsto u kaskade naprednih centrifuga IR-6 u Fordou, preneo je Rojters, pozivajući se na poverljivi izveštaj ove organizacije.

Iran je obavestio IAEA da planira da koristi mašine za obogaćivanje uranijuma da bi dostigao 20 odsto čistoće, navodi se u izveštaju, ali korišćenjem novih uređaja za centrifugu vrlo brzo može da dostigne čistoću od 90 odsto, što je dovoljno za proizvodnju nuklearnog oružja, preneo je Rojters.

Teheran insistira na tome da nuklearni program koristi u miroljubive svrhe, iako stručnjaci UN i zapadne obaveštajne agencije ističu da je ta zemlja ima organizovan vojni nuklearni program od 2003. godine, navodi AP.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp odustao je od nuklearnog sporazuma 2018. godine i ponovo uveo sankcije Teheranu, izazvavši niz incidenata širom Bliskog istoka, a Iran je odgovorio povećanjem zaliha visoko obogaćenog uranijuma i korišćenjem naprednih centrifuga koje su zabranjene sporazumom.

Izraelski premijer Jair Lapid pozvao je UN da ponovo uvedu multilateralne sankcije Iranu.

„Odgovor međunarodne zajednice mora biti odlučan – vratiti sve u Savet bezbednosti UN i aktivirati mehanizam sankcija u punoj snazi. Izrael, sa svoje strane, zadržava punu slobodu da deluje, diplomatski i operativno, u ovoj borbi protiv iranskog nuklearnog programa“, izjavio je Lapid, prenosi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.