U trendu

Iran od danas obogaćuje uranijum

Iranske vlasti saopštile su da će danas početi da obogaćuju uranijum na nivo koji je zabranjen prema medjunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu postignutom 2015. godine.

„Iran će za nekoliko sati kad se reše neki tehnički detalji, početi da obogaćuje uranijum na nivo iznad 3,67 odsto“, izjavio je Behruz Kamalvandi, portparol iranske Organizacije za nuklearnu energiju ali nije naveo tačan procenat obogaćivanja.

Predsednik Irana Hasan Rohani najavio je u sredu da će od nedelje Iran obogaćivati uranijum na više od 3,67 odsto, što je ograničenje po sporazumu iz 2015. godine.
 
Savetnik iranskog vrhovnog vodje za medjunarodna pitanja Ali Akbar Velajati izjavio je u subotu da će se obogaćivanje uranijuma „povećavati koliko to bude bilo neophodno za naše mirnodopske aktivnosti“.

Medjunarodna agencija za atomsku energija (IAEA), agencija UN koja nadgleda primenu sporazuma, saopštila je da će naredne nedelje održati vanredni sastanak na zahtev SAD.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, posle 12 godina krize o tom programu.

Iranske vlasti obavezale su se prema sporazumu da će smanjiti svoj nuklearni program i neće proizvoditi atomsku bombu očekujući da će im biti ukinute medjunarodne sankcije.

Teheran je potom kao odgovor američkom povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvodjenju sankcija saopštio da više neće poštovati odredbe sporazuma medju kojima je ograničena zaliha obogoćenog uranijuma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.