U trendu

Iran osudio na smrt dvojicu muškaraca umešanih u napad na svetom mestu Šah Čerah

TEHERAN – Iran je osudio na smrt dvojicu muškaraca koji su umešani u napad na svetom mestu šiitskog islama Šah Čerah u gradu Širaz, na jugu Irana, u oktobru prošle godine, kada je poginulo 15 ljudi.

Dvojica muškaraca osuđenih na smrt su tokom suđenja priznala da su bila u kontaktu sa Islamskom državom u susednom Avganistanu i pomogli da se organizuje napad u Šah Čerahu, preneli su danas iranski mediji.

Šef pravosuđa iranske provincije Fars, Kazem Mustavi, rekao je da su pored dvojice muškaraca osuđenih na smrt, još tri muškarca umešana u napad osuđena na zatvorske kazne u rasponu od pet do 25 godina, prenela je iranska državna agencija IRNA.

Nekim osumnjičenima iz redova Islamske države koji su povezani sa ovim slučajem će se tek suditi, kazao je Mustavi, prenosi Rojters.

Na snimku sa nadzornih kamera iz oktobra, koji je prikazan na iranskoj državnoj televiziji, vidi se napadač koji ulazi u džamiju Šah Čirah sa jurišnom puškom u torbi i otvara vatru na vernike.

Napadač, poreklom iz Tadžikistana, kasnije je preminuo u bolnici usled zadobijenih rana, a odgovornost za ovaj napad preuzela je teroristička Islamska država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.