U trendu

Iran osudio upotrebu hemijskog oružja u Siriji

Iran je danas žestoko osudio svaku upotrebu hemijskog oružja u svetu dan nakon napada u Siriji za koji se sumnja da je sproveden tim oružjem, izjavio je portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Bahram Gašemi.

Prema njegovim rečima, neophodno je da „terorističke grupe u Siriji bude razoružane posebno kad je u pitanje hemijsko oružje“.

Iran, koji podržava vlasti sirijskog predsednika Bašara el Asada, smatra da bi posle „hemijskog razoružavanja sirijskih vlasti, to trebalo isto učiniti i prema terorističkim grupama“.

Gašemi je pozvao na izbegavanje „svake propagande i brze osude ili optužbe koje mogu da budu od koristi nekim sukobljenim stranama u Siriji“.

Iran, koji finansijski i vojno podržava Asada, redovno optužuje zapadne i arapske zemlje da favorizuju oružane grupe i džihadiste u Siriji.

U napadu za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem, poginule su 72 osobe, medju kojima 20 dece, dok je povredjeno više od 160 ljudi.

Rusija, koja je takodje saveznik vlasti u Siriji, saopštila je da je sirijska avijacija gadjala skladište pobunjenika u kojem su se nalazile otrovne supstance.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.