U trendu

Iran otvorio novi prozor za saradnju sa svetom

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je danas da je zvanična primena dogovora koji je Teheran postigao sa šest svetskih sila zadovoljila sve strane, izuzev radikalnih ekstremista.

Rohani je u parlamentu rekao da su sprovodjenjem dogovora „svi srećni, izuzev Cionista, ratnih huškača, sejača nesloge izmedju islamskih naroda i ekstremista u Sjedinjenim Američkim Državama“.

„Svi ostali su srećni“, rekao je Rohani i dodao da je dogovor „otvorio novi prozor za saradnju sa svetom“.

Rohani je kasno sinoć u Beču, dok je sastanak sa zvaničnicima EU i SAD još trajao, objavio tvit u kome je sporazum nazvao „slavnom pobedom“.

U skladu s nuklearnim sporazumom postignutim pre šest meseci, EU je ukinula sankcije Iranu pošto je Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila da je Teheran ispunio svoje obaveze, objavili su sinoć evropski zvaničnici posle sastanka u Beču.

Iran i šest svetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) postigli su 14. jula 2015. godine istorijski sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Nuklearni stručnjaci su 14. januara uklonili jezgro iranskog postrojenja Arak, jedinog sa reaktorom s teškom vodom, u okviru sporazuma koji je Teheran postigao sa svetskim silama.

Sporazum o nuklearnom programu Irana predvidja da reaktor Arak ne proizvodi plutonijum za nuklearno oružje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.