U trendu

Iran podneo predloge za oživljavanje nuklearnog sporazuma

Iranske vlasti saopštile su danas da su uputile u pisanoj formi svoje konačne predloge o oživljavanju nuklearnog sporazuma sa velikim silama, javila je agencija AP.

Iranska državna agencija Irna nije navela detalje predloga, ali je nagovestila da Iran i dalje ne prihvata posredovanje Evropske unije, uprkos upozorenjima da u tom slučaju više neće biti pregovora.

Velike sile čekaju odgovor Teherana na predlog sporazuma koji je 26. jula ponudio visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell).

EU nije još potvrdila da je dobila predlog od Irana.

Kako je prenela agencija Frans pres, šef iranske diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan izjavio je u ponedeljak da je njegova zemlja spremna da zaključi dogovor ukoliko njeni predlozi budu prihvaćeni.

Iranske vlasti su u petak saopštile da su spremne da prihvate konačni tekst za oživljavanje sporazuma i 2015. godine.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i „grupa 5 plus 1“, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp (Trump) povukao je 2018. godine svoju zemlju iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo da zanemaruje svoje obaveze prema sporazumu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar