U trendu

Iran pozvao SAD da odustanu od neprihvatljivih predloga

TEHERAN – Iran je danas pozvao SAD da odustane od neprihvatljivih predloga u razgovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma Teherana sa svetskim silama, dok su ruski zahtevi za garancijama Vašingtona otežali napore za postizanje sporazuma, preneo je Rojters.

Sporazum iz 2015. godine kojim su ukinute sankcije Iranu u zamenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa bio je na ivici obnavljanja nakon 11 meseci pregovora sve dok Rusija prošle nedelje nije predstavila novu prepreku zahtevajući od SAD pisane garancije da sankcije Zapada zbog njenog napada na Ukrajinu neće uticati na njenu trgovinu sa Iranom, navela je britanska agencija.

Iranski bezbednosni zvaničnik Ali Šamkani, sekretar iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost, koji donosi odluke u razgovorima u Beču i izveštava vrhovnog lidera Alija Hamneija, naveo je na Tviteru da u odsustvu političke odluke SAD, razgovori postaju svakim časom sve komplikovaniji.

SAD su davale nerazumne ponude i vršile neopravdani pritisak da se brzo postigne sporazum što pokazuje da Vašington nije zainteresovan za čvrst sporazum, naveo je Šamkani u tvitu.

Odsustvo političke odluke SAD čini razgovore komplikovanijim iz sata u sat, dodao je on.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi izjavio je danas da Iran neće odustati ni od jedne od svojih crvenih linija u razgovorima u Beču.

„Vlada je energično nastavila sa ukidanjem sankcija u pregovorima u Beču“, dodao je on u tvitu.

Iran je, takođe, naveo da želi garancije da nijedan budući predsednik SAD neće ponovo odustati od nuklearnog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.